Хасково

Протестираща майка: Детските не стигат и за едната обувка на дъщеря ми

ПротестПоловин дузина майки се събрана на днешния протест пред хасковското кметство.

ПротестТака областният град се включи в националния протест, обявен за днешния ден. Жените обясниха, че пред общината е можело да дойдат и други хора, ако протестът бе в по-удобен час. В 11 часа майките взимали храната от детските кухня.

„Протестирам срещу ниските социални помощи. Аз съм безработна, без работа е моят съпруг. Детските от 35 лв. не стигат и за една обувка на дъщеря ми, а какво остава за другите нужди“, заяви Нели Милева, която бе на протеста с детето си.

Протест„Дойдох на протеста, защото искам да спасим България, защото тя е на изчезване. Дъщеря ми Ния е моя отговорност, но не трябва държавата да се подиграва с нея с ниските пари за майчинство и детски. Детето има нужда от много неща и все пак го храним и обличаме. България няма да я има – ако зависи от мен и аз мих заминала в чужбина“, каза Елисавета Кисьова.

Протестиращите бяха с плакати „За мен бюджет няма – да му мисли мама!“ и бяха подкрепени от общински съветници.
Haskovo.info припомня, че родителите имат десет искания, изложени в отворено писмо до правителството, парламента, социалното министерство, президента и всички парламентарни групи.

ПротестПротестиращите настояват да се намали периода, на база на който се изчислява обезщетението при бременност и раждане на 18 месеца. Настоява се за обвързване на минималната работна заплата с размера на обезщетение, което получават майките в периода между първата и втората година на детето, което да позволи да отглеждат спокойно децата си и да избегнат финансовата принуда за завръщане на работа и оставяне на децата в детски заведения. Увеличаване на детските добавки, осигуряване места за всички деца в общински детски ясли и градини. Осигуряване на обезщетенията за майчинство на студентките, родили до 2 г. след дипломиране във ВУЗ. Адекватна здравна грижа за бременни, майки и деца.

Родителите искат още осъвременяване обезщетенията за деца в неравностойно положение, съобразно актуалния размер на минималната заплата. Поемане от бюджета на цялостния пакет от необходими рехабилитационни грижи при недоносените деца до навършване на 3 г. Гъвкаво работно време при отглеждане на деца до 8-годишна възраст. Безопасни условия за малчуганите в детските градини и училищата.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

6 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Shaq
Shaq
10.12.2015 15:27 15:27

Като ги гледам как са облечени майките и децата, явно не са опряли до помощите и не са много за оплакване.

КОЙ
КОЙ
10.12.2015 16:13 16:13

трябва ли да си мизерен ц_иганин за да имаш права в тая дупка

Анонимен
Анонимен
10.12.2015 16:27 16:27

Стига с тази злоба ! Каузата си заслужава! Става въпрос за нашите деца! Държавата нищо не прави нито за тях нито за ВАС за това сме стигнали до тук! Не ви ли е срам!

dobronameren
dobronameren
10.12.2015 17:30 17:30

„Детските от 35 лв. не стигат и за една обувка на дъщеря ми, а какво остава за другите нужди“, заяви Нели Милева, която бе на протеста с детето си.“
Много висок стандарт, госпожо! Вие ме предизвикахте да споделя моето мнение. Социалнаните средства не са за да издържат детето ви, а символични. Те целят да подпомогнат някои първостепенни нужди – купете витамини за месеца, например. За година това са около 400 лв – една семестриална такса в държавен университет. За десет години държавата ви плаща за 5 години висшето образование на детето.
Аз никога не съм получавала детски за двете си деца, макар,че заплатите ни никога не са били високи. Нима аз и други като мен не се грижат за деца?!
И междудругото да ви кажа, че моите обувки, с които работя по 8-9 часа на ден струват по-малко от едната обувка на детето ви. Но се чувствам комфортно. Исе простирам според чергата си, както се казва по народному.

Анонимен
Анонимен
11.12.2015 15:13 15:13

Давайте детските на циганите ,а на нашите деца НИЩО!Затова в тая държава само цигани ще останат

Скапана държава
Скапана държава
13.12.2015 11:46 11:46

В тая скапана държава само РОМИТЕ са на почит. И аз съм майка, която не получава нищо от държавата. След един два пъти престанах да подавам молби за детски – очевидно правилата и критериите са подходи само за РОМИТЕ или за двама безработни българи. Всички останали следва да сме богати по тези критерии. ПИТАМ АЗ – С КАКВО МОЕТО ДЕТЕ Е ПО-ДОЛУ ОТ ЕДНО РОМЧЕ. СИГУРНО С ТОВА, ЧЕ ГО ОБГРИЖВАМ, ЧЕ МУ ПОМАГАМ С УРОЦИТЕ, ЧЕ ИЗНАСЯМ ВСЯКАКВИ ИНИЦИАТИВИ НА ГЪРБА СИ, ЧЕ ГО ВЪЗПИТАВАМ КАТО ДОБЪР ГРАЖДАНИН, ЧЕ ТРЕПЕРЯ ДА НЕ Е БОЛНО, ЧЕ ПРЕКАРВАМ БЕЗСЪННИ НОЩИ КОГАТО ВДИГНЕ ВИСОКА ТЕМПЕРАТУРА И ПОСЛЕ ТРЯБВА ДА ХОДЯ НА РАБОТА ЗАЩОТО НА МАЙКИТЕ СЕ ЗАБРАНЯВАТ БОЛНИЧНИ АКО ИСКАТ ДА СИ ЗАПАЗЯТ РАБОТА!
И ТОВА АКО НЕ Е ГЕНОЦИД – друго обяснение няма. Сами си обяснете защо българската нация се топи.

Back to top button