Хасково

Хасковският музей подкрепи протеста на Националната библиотека, „Смирненски“ – по-късно

ПротестРаботещите в Регионалния исторически музей в Хасково подкрепят днешния символичен протест на служителите в Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий“.

Музейните работници носят сини лентички и са съпричастни със своите колеги в София. Те твърдят, че гласуваното от парламента 22% увеличение на заплатите е недостатъчно. В същото време в бюджета няма заделени пари за дейност.

Работещите в Регионална библиотека „Христо Смирненски“ в Хасково пък не протестират в подкрепа на своите столични колеги. Нямало създадена организация, като можело писмено да дадат подкрепата си към софиянци, обясниха от библиотеката.

ПротестHaskovo.info припомня, че работещите в музея и библиотеката се включиха в националния символичен протест „Ден на Недоволството“ на 24 ноември.

В музея работят 18 човека, от които 10 са с висше образование, а уредниците взимат по 410 лв., което според тях е крайно недостатъчно. Средната заплата тук е 420 лв. В библиотеката пък са 29 човека, а тук средната заплата е 480 лв.

Тогава протестиращите настояха за 50-процентно увеличение на работната заплата и повече средства за култура в Бюджет 2016. Беше изпратена и декларация с искания до областния управител, премиера и председателя на Народното събрание.

Днес от музея заявиха, че ако исканията им не бъдат чути, в страната има готовност за ефективни стачни действия в началото на 2016 г.

По-късно през деня работещите в библиотеката също се включиха в символичния протест с  поставянето на лентичките, съобщиха за Haskovo.info от структурата на КНСБ в регионалната библиотека. 

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button