Хасково

Изграждат десетки социални центрове в Хасковско до 2020-а

ЗаседаниеИзграждането на десетки социални центрове предвижда приетата днес Областна стратегия за развитие на социалните услуги за следващите 5 г., съобщават от пресслужбата на областна администрация.

За приоритетите на стратегията говори шефът на регионалната дирекция „Социално подпомагане“ Стефан Манахилов. За развитието на приемната грижа предстоят да бъдат изградени два центъра за обществена подкрепа в Любимец и Симеоновград, два центъра за социална рехабилитация в Минерални бани и Свиленград, Дневен център за деца с увреждания в Харманли, Център за настаняване от семеен тип за деца без увреждания в Хасково и др.

По втория приоритет – развитие на социална инфраструктура за уязвими групи, се предвижда изграждането на 3 кризисни центъра в Димитровград, Свиленград и Стамболово и Центрове за временно настаняване в Любимец, Харманли и Свиленград.

Предвидено е разширяване на социалните услуги за възрастните хора и за тези с умствени и физически увреждания, психични проблеми и деменция. Домът в тополовградското с. Радовец ще бъде преустроен в 5 нови центъра за настаняване на възрастни хора с психични разстройства за мъже. Предстои изграждането и на двата такива центъра за жени в Свиленград. Хора с психични проблеми и деменция ще бъдат настанявани в два центъра в Хасково и един в Димитровград.

Център за настаняване от семеен тип за хора с деменция ще има в Харманли. Предвидени са 2 ЦНСТ за хора с физически увреждания и 3 за възрастни с умствена изостаналост. Ще има три нови Дневни центрове за стари хора и 5 нови Центъра за настаняване на стари хора.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button