Регион

130 г. от рождението на първия геройски загинал пилот отбелязаха в Свиленград

Пилот130 г. от рождението на поручик Христо Топракчиев – първият геройски загинал пилот в световната бойна авиация отбелязаха в Свиленград, съобщават от пресслужбата на общината.

ПилотПред паметника на героя в Градския парк се проведе тържествена церемония с участието на кмета на Георги Манолов и висши военни – генерал-майор Румен Радев – командир на ВВС, бригаден генерал Иван Лалов- командир на авиационна база „Граф Игнатиево“, бригаден генерал Петьо Марчев – командир на авиобаза „Крумово“, полк. Димитър Стоянов – началник на щаба на Военновъздушните сили, о.з. полк. Ангел Георгиев – председател на Българската авиационна асоциация, о.р. подп. Недялко Тянков – председател на Сдружение „Летище Узунджово“, о.з. полк. Атанас Атанасов – председател на общинската организация на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва, представители на Музея на авиацията в Пловдив и др.

Поручик Топракчиев е част от  историята на Свиленград, където е създадено първото военно летище през 1912 г. Той  е роден на 16 декември 1885 г. в гр. Бургас. На 16 октомври 1912 г. Радул Милков и Продан Таракчиев със самолет „Албатрос“ се издигат и прелитат на 500 м височина над Одрин с разузнавателна цел. Това е първият боен полет на българската военна авиация. Чуждестранните кореспонденти бързат да съобщят на целия свят за новия български подвиг – използването на самолета като бойно средство.

ПилотНа 16 октомври Христо Топракчиев извършва краткотраен полет над Одрин със своя самолет „Блерио“. На другия ден с руския пилот Тимофей Евтимов той повтаря своя полет, разузнава позициите на противника и хвърля позиви над самия град. На следващия ден Топракчиев отново лети над Одринската крепост, разхвърля позиви и хвърля една бомба „Одринка“. Първоначално османските войски са обхванати от паника, но скоро откриват стрелба по самолета. При завръщането си на летището се оказва, че крилата на самолета са пронизани от куршумите, но пилотът не е засегнат.

На 19 октомври Топракчиев извършва своя последен полет. На този ден загива 27-годишният поручик, а неговото име остава в историята, като първата жертва на световната военна авиация.  С военни почести Христо Топракчиев е погребан в Свиленград. Посмъртно е награден с военния орден за храброст IV-та степен.

Животът и приносът на Христо Топракчиев за развитието на българската военна авиация са изключително значими. В знак на признателност, с височайша заповед №90 от 25 юни 1920 г. на Министъра на войната, той е повишен в чин „капитан“ със старшинство от 11 октомври 1912 г.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button