Хасково

Богата изложба за Коледа в народното творчество откриха в библиотеката

ИзложбаБогата изложба за Коледа в българското народно творчество откриха във фоайето на Регионална библиотека „Христо Смирненски“.

ИзложбаЕкспозицията включва материали, описващи характерни ритуали и обреди, традиционно изпълнявани песни, игри, наричания. В българските народни чествания Коледните празници започват от Игнажден и продължават след Нова година. Този празничен цикъл, носи общи белези на ритуално-обредната практика и песенното творчество.

Две витрини са посветени на отбелязването на Коледа в Хасковско. Изложени са текстове на песни, материали за самите чествания и обичаи по време на празника. Могат да се видят и малка част от действително притежаваните от библиотеката текстове на коледни песни. В централната витрина са разположени и фотоалбуми.

ИзложбаИзложбата подредиха Надежда Стамова от заемната за възрастни, Боряна Николова от читалнята за възрастни, Росица Тодорова от отдел „Изкуство“. На тях им съдействаха и Мария Янчева от справочния отдел и краеведът Ваня Вайчева. Директорът на библиотеката Кирилка Страшникова заяви на откриването, че те са свършили перфектна работа.

Експозицията ще остане до средата на януари.

Изложбата е от празничната програма на общината, по която тази сутрин бе открита изложбата „Зимна приказка“ в читалище „Св. Климент Охридски“, от 14 часа в читалище „Асен Златаров“ ще има коледен концерт „Камбанен звън“. В 17:30 часа в галерия „Форум“ се открива изложба от съвременни български автори, а час по-късно в театър „Иван Димов“ е оперният концерт.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button