Хасково

С 11 млн. евро чистим речни корита и развиваме туризма с Турция

СрещаНад 11 млн. евро е бюджетът по двете приоритетни оси за 3 г. по програмата за Трансгранично сътрудничество България – Турция 2014 – 2020. Това стана ясно на информационното събитие в областна администрация – Хасково, открито от заместник-министъра на регионалното развитие и благоустройството Деница Николова.

Участниците от българска страна са областите Хасково, Ямбол и Бургас, а от турска – Одрин и Къркларели.

Общата стратегическа цел е укрепване на капацитета за трансгранично сътрудничество между България и Турция в областта на опазването на природата и устойчивото развитие на туризма.

СрещаЩе се финансират проекти за предотвратяване и смекчаване на последиците от природните и предизвиканите от човека бедствия в трансграничния район. Предстои разработването на системи за ранно предупреждение и управление при бедствия, оборудване, доставка на специализирано противопожарно оборудване, предвиждат се дейности по издирване и спасяване, системи за въздушно наблюдение и предаване на данни в реално време.

Ще се извършва още възстановяване на заливните тераси и влажни зони, залесяване и възстановяване на речните корита, почистване бреговете на реките, строеж на съоръжения за борба с наводнения. Подобряване достъпа до защитени природни местности, рециклиране, събиране и разделно изхвърляне на отпадъци, рекултивация на незаконни сметища.

Проекти ще повишават туристическата привлекателност на трансграничния район чрез по-добро използване на природното, културно и историческо наследство и свързаната с него инфраструктура. Предвижда се подобряване на достъпа до природни, културни и исторически туристически обекти – рехабилитация на пътища, велосипедни и пешеходни алеи, както и осигуряване на достъп за хора с увреждания.

Срокът за подаване в хасковския офис на проектите по първата покана е 16 март 2016 г.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button