Хасково

Тракийци се преклониха пред Капитан Петко, искат пирамида пред родната му къща

ТракийциПопулярната песен „Петко льо, капитанине, Петко льо, командирине“ огласи площадката около паметника на легендарния войвода в Хасково.

ТракийциС изпълнението и едновременно от три певчески групи тракийци отбелязаха 171 г. от рождението на националния герой на България, посветил живота си на освобождението на българите в Беломорска Тракия.

Тази година се навършват и 60 г. от откриването в Хасково на паметника на Капитан Петко, който се смята за най-представителен от всички мемориали на войводата.  Шест десетилетия след издигането му паметникът, дело на Стою ТракийциТодоров, и днес е една от най-впечатляващите и стойностни забележителности в града.

Цветя пред паметника под съпровода на духовия оркестър поднесоха тракийци от дружеството „Георги Сапунаров“ с председател Кирил Сарджев, областният управител Станислав Дечев и кметът Добри Беливанов.

Д-р Красимира Узунова държа слово за Капитан Петко, а градоначалникът се обяви за идеята пред къщата на героя в Доганхисар да бъде издигната гранитна пирамида с неговото име.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

1 коментар
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
ТРАКИЕЦ
ТРАКИЕЦ
19.12.2015 7:14 7:14

Хубаво, ама къде са тракийци и техните наследници!Някога целия град разбираше за тържеството.Колона от стари и млади тракийци през града минаваха водени от духова музика и знамена, а сега само официални гости и певици….
Къде е Шалапата избран от Герб да представя тракийци в общината??

Back to top button