Регион

Раздадоха 1400 порции кебап от юнашкия тиган в Димитровград

ПразникБлизо 1400 порции кебап бе приготвен в голям юнашки тиган на пл. „България“ в Димитровград.

Майстор на вкусното ястие е Ангел Ангелов от фондация национален тръст за съхранение на културно-историческото наследство в България. Той бе поканен от общината в навечерието на Коледното-новогодишните празници, а в разбъркването на кебапа се включи и кметът Иво Димов. Той заяви, че е поканил Ангелов, защото държи да се съхрани българската традиция, която е застъпена и в инициативата „Коледна трапеза“.

ПразникАнгелов сподели пред Haskovo.info, че за кебапа са използвани 105 кг. обезкостено свинско месо – плешка, бут и бекон. Сложи се още сол, 50 кг. гъби, 70 кг. лук, по 20 кг. грах и царевица, 5 литра олио, 5 кг. масло и други подправки. До тигана пък бе издигната шатрата „Коледен бъдник“.

На традиционната „Коледна трапеза“ бяха изложени 157 ястия, традиционни за наближаващите празници – баници, сарми, сладкиши и още много вкусотии от кухнята на българката. Участниците пък са 90. Всички те се оценяваха от жури с председател доц. Кремена Никовска и членове Ангел Ангелов и Диана Атанасова. Бяха излъчени победители в четири категории, като първенците получиха по 100 лв., вторите по 75 лв., а третите – по 50 лв.

На сцената пък се представиха фолклорни групи от повечето от 33-те читалище в общината, като едни от най-атрактивните бяха тези от селата Воден и Върбица.

Празник   Празник

 

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button