Хасково

Единственият в Хасковско храм „Рождество Христово“ е в Белица

ИлюстрацияЕдинственият в Хасковска област православен храм с името „Рождество Христово“, се намира в любимешкото село Белица.

Данни за него са описани в историята на селото от 1933 г., когато Белица е била в Харманлийска околия на Хасковски окръг. Автор на летописа е Васил Митев.

През далечната 1855 г. неговият баща – Драгия Митев дал идеята за построяване на черква. За осъществяване на родолюбивия градеж той  организирал комитет, чрез гръцката патриаршия успял да издейства разрешение от Цариград. Ферманът се съхранява в църковния архив, отбелязва авторът.

Селяните започнали да събират доброволни помощи, секли дървен материал от близката гора, складирали строителни материали. Така още на следващата 1856 г. селото осъмнало с черква. Изградени били и още две помещения – за училище и за приютяване на учители. На следващата година започнало рисуването на иконостаса, който по-късно е осветен от одринския гръцки владика Дионисий. Същата година в селото дошъл и първият български учител.

Всеки празничен ден учениците посещавали църквата и пригласяли в песнопенията. На третия ден на Коледа, когато е Стефановден, хората се събирали за водосвет и курбан. През юни 1913 г. турците опожарили селото като започнали да палят най-напред от черквата.

След Балканската война българското правителство отпуснало за ремонта на храма 30 000 лв. Възстановяването завършило през 1922 г., хората отново направили дарения. Чак в 1995 г. старата дървена камбанария била заменена с нова кула на квадратна основа.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button