Хасково

Осветиха каменния кръст на храмовия празник на арменската църква в Хасково

ПразникКаменният кръст, посветен на 100-годишнината от арменския геноцид, бе осветен на храмовия празник на църква „Сурп Степаннос“ (Свети Стефан) в Хасково.

ПразникКакто Haskovo.info писа, кръстът е изработен от арменски камък и е пристигнал с кораб от Армения до България. Изработването му е поръчано от семейство Чилингирови (Чевигян) от Хасково. Това е изписано и върху камъка, където на български и арменски език се казва, че кръстът се издига във връзка със 100-годишнината от арменския геноцид в памет на загиналите през 1915 г. 1,5 милиона невинни жертви.

За храмовия празник и освещаването на кръста в Хасково пристигна архимандрит Исахак Бохосян и свещениците Дираир Хадавян от Русе, Храч Мурадян – Пловдив, Бартухимеос – Варна и Бохос Микаелян от Бургас. Преди освещаването на кръста те отслужиха празнична литургия в храма. Архимандритът благодари за поканата на председателя на църковното настоятелство Михран Задиг Карекинян.

Миряните бяха почерпени с телешки бульон, приготвен от майсторите Таквор и Филип Дерандонян. Бизнесменът Тенчо Лилянов пък дари почерпка за гостите, които се насладиха в клуба на програмата, изпълнена от децата при школите на читалище „Арарат“.

Празник  Празник 
 Празник  Празник
 Празник  Празник

 

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button