Хасково

Помирителни комисии ще защитават потребителите по европейски модел

ИлюстрацияХасково е един от 12-те града, където започват работа новосъздадените общи помирителни комисии към Комисията за защита на потребителите.

Тяхна задача ще бъде да решават безплатно и бързо спорове между потребители и търговци за договори за продажба на стоки и предоставяне на услуги, включително във връзка с гаранционна отговорност, право на рекламация, неравноправни клаузи в договорите.

Формирани са и секторни помирителни комисии, които ще разглеждат спорове в сферите енергетика, ВиК, електронни съобщения и пощенски услуги, транспорт и финансови услуги.

В случай, че потребителите са станали жертва на някакво нарушение и не са успели да решат спора с търговеца, могат да го отнесат към съответната помирителна комисия, обясняват от КЗП. Това е един допълнителен начин за ефективна защита на потребителските права. Целта е да се избегне съдебната фаза.

Въвеждането на тези комисии представлява възприемане на европейски правни норми, които ще започнат да действат за всички страни в общността. Секторните комисии, чието седалище е София, могат да решават и проблеми, свързани с  трансгранични потребителски спорове.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button