Хасково

Санкционират общината с 380 бона заради пътя до Ханче Клокотница

ИлюстрацияФинансова корекция от 378 246 лв. е наложена на община Хасково от одитори по проекта за пътя от областния град до Ханче Клокотница, съобщават от пресслужбата на кметството и припомнят, че проектът е изпълнен по време на управлението на общината от Георги Иванов.

Санкцията е заради незаконосъобразно намален срок за получаване на оферти. Според одиторите намаляването на срока за получаване на оферти на основание предоставен електронен достъп до документацията за участие е незаконосъобразно и обосноваващо налагане на финансова корекция. Закупуването на документацията за участие в процедурата, съответно предоставяне на документ за това, е въведено като задължително условие за подаване на оферта. В тази връзка е определена финансова корекция в размер на 5% от стойността на договора.

Още 5% санкция е наложена заради недостатъчен срок за закупуване на документацията за участие. Според одиторите предоставеният електронен достъп до документацията не представлява основание за намаляване на срока за подаване на оферти с още 5 календарни дни, тъй като в случая не е осигурен свободен безусловен достъп до документацията за участие.

Установена е Незаконосъобразна методика за оценка. Тя съдържа понятия, които не са дефинирани и пояснени от възложителя, поради което потенциалните участници не могат да получат ясна представа за начина на оценяване. Тази методика позволява оценка на предложения, които не съответстват на изискванията в процедурата. За това нарушение санкцията е 10% от стойността на договора.

Съгласно Методологията при констатирани два или повече случая на нарушения, извършени от бенефициент при възлагането на една обществена поръчка, размерът на корекцията се определя, като се прилага процентният показател, предвиден за най-сериозното установено нарушение. Предвид това е определена финансова корекция в размер на 10 % от стойността отчетените по договора разходи – 1 926 481 евро с ДДС или по тази точка санкцията е 192 648 евро.

Има констатирани нарушения и по процедурата по възлагане на Строителния надзор. Отново е намален срока за получаване на оферти и има недостатъчен срок за закупуване на документацията за участие. Наложената санкция е 5% от размера на договора – 11 645 евро с ДДС или 582 евро.

Нарушение според одиторите е допуснато и при доставката на оборудване във връзка с изпълнението на проекта. Също има незаконосъобразно намален срок за получаване на оферти и недостатъчен срок за закупуване на документация за участие. Санкцията за това е 5%  от стойността на договора – 3 340 евро с ДДС или 167 евро.

Общата санкция е 193 397,42 евро с ДДС. От тях новото управление на общината вече е погасило 64 492 лв.

Заради подобни  нарушения бе наложена и финансовата корекция за изграждането на депото край с. Гарваново, припомнят от кметството.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

2 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
бостан
бостан
22.01.2016 11:17 11:17

компетенцийооооооо, освен себе си друго не можа да оправиш

kaun
kaun
22.01.2016 19:15 19:15

UUUUUUUUUU!

Back to top button