Регион

Съдят димитровградска адвокатка със спрени права

Илюстрация51-годишната димитровградчанка Зорница Димитрова е обвинена от районната прокуратура в упражняване на адвокатската професия без правоспособност, съобщават от държавното обвинение.

Димитрова е предадена на съд за това, че за периода от март 2010 г. до ноември 2013 г. е упражнявала адвокатска професия, без да има съответната правоспособност по Закона за адвокатурата. Въпреки това обвиняемата е оказала правно съдействие на над 80 лица в Димитровград, Хасково, Чирпан и др. Тя е изготвяла молби, жалби, писмени отговори, заявления и други услуги по граждански, наказателни и административни дела, и до различни институции, както и е давала устни правни консултации.

Димитровградчанката е била вписана в регистъра на адвокатите към Адвокатска колегия – Хасково през 1999 г. За извършени дисциплинарни нарушения са й били налагани неколкократно дисциплинарни наказания, включително и „лишаване от право да упражнява адвокатска професия“. Съветът на Адвокатска колегия – Хасково я отписал от регистъра на адвокатите, считано от 7 януари 2011 г., което е било потвърдено от Висшия адвокатски съвет и окончателно от Върховния касационен съд с решение от 11 юли 2014 г., по нейна жалба. През юни 2011 г. срещу Димитрова е влязла в сила присъда на Районен съд-Първомай по чл. 209 ал. 1 от Наказателния кодекс, като й е наложено наказание от една година условно с 3 г. изпитателен срок.

Съгласно Закона „адвокат може да бъде само лице, положило клетва и вписано в регистъра на адвокатската колегия“. Според друг законов текст „не може да бъде адвокат осъдения като пълнолетен на лишаване от свобода за умишлено престъпление от общ характер“.

Въпреки това обвиняемата продължила да се занимава с адвокатска дейност в кантората си в Димитровград, като табелите не били премахнати и по никакъв начин не било оповестено, че е лишена от права. В кантората тя давала правни консултации на граждани, изготвяла различни документи, а единствено, когато се налагало явяването й в съда, тъй като не можела да ги представлява, свързвала лицата с други адвокати.

Димитрова е предадена на съд и за това, че на 29 април 2011 г. в Хасково потвърдила неистина в годишна данъчна декларация за 2010 г., която се дава пред орган на власт – НАП, като декларирала неверни обстоятелства, а именно получен доход, от упражняване на свободна професия – адвокат, в размер на 1000 лв., като не декларирала доход в размер на 20 000 лв., получени на 20 май 2010 г. от И. Г. във връзка с извършена адвокатска дейност.

По делото са разпитани над 100 свидетели, извършени са експертизи, иззети веществени доказателства и др. Поради направен отвод на съдиите в Районен съд-Димитровград, делото ще се гледа в Стара Загора, като е насрочено за края на януари 2016 г.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button