Хасково

Езиковата почете с венци и цветя патрона си Асен Златаров

ПразникХасковската ГПЧЕ „Асен Златаров“ почете патрона си с поднасянето на венци и цветя пред бюста до театър „Иван Димов“.

ПразникДнес се навършват 131 г. от рождението на Асен Златаров. Гимназисти припомниха живо и делото на учения. С изпълнение се представи хорът на Езиковата.

Патронният празник ще бъде отбелязан с посещения на театър, кино, галерии и футболен турнир.

ПразникМладежкият център и Регионалният исторически музей също организират честване на 131 г. от рождението на Златаров от 14 часа в зала 202 в центъра. Поканени са ученици и граждани.

Асен Златаров е роден на 16 февруари 1885 г. в Хасково. През 1903 г. семейството се премества в София, а на следващата година заминава за Женева, където Златаров следва химия. През 1908 г. във Франция получава титлата „Доктор по физика и химия“, специализира и в Германия. Мобилизиран е в Първата световна война. През 1928 г. е избран за председател на Съюза на българските химици.

Асен Златаров умира на 22 декември 1936 г. във Виена и е погребан в Софийските централни гробища.

Историята на проф. д-р Асен Златаров в Haskovo Online

 Празник Празник 

 

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button