Хасково

Санирането и строителството под лупа от Инспекцията по труда

ИлюстрацияСанирането и строителството ще се следят изкъсо от Инспекцията по труда от началото на пролетта, обяви на пресконференция началникът на инспекцията Петър Андреев.

Той допълни, че след последните актове на фирма, санираща по националната програма в Хасково, няма констатирани нови нарушения. Самото саниране обаче още не се е активизирало.

Haskovo.info припомни, че през януари от Инспекцията обявиха, че са наложили 6 акта на фирма, чиито работници санират хасковски блок без трудови договори. Глобата е до 15 000 лв. Андреев обясни ситуацията с факта, че поръчките се печелят от големи фирми, които ги възлагат на подизпълнители, които се опитват да пестят от осигуровките.

В средата на февруари пък депутатът Делян Добрев обяви, че през пролетта се очаква да започне санирането на 30 блока в Хасково.

От Инспекцията заявиха, че са проверили 120 фирми във връзка с вдигането на минималната работна заплата и дали дължимото се изплаща на служителите им. Има издадени няколко предписания, а на фирма за ремонт на ел. съоръжения е съставен акт.

300 са еднодневните трудови договори – за работници, ангажирани основно с резитбата на лозята.

През януари от Инспекцията са извършили 119 проверки, при които са констатирани 479 нарушения, съставени са 12 акта. Влезлите в сила наказателни постановления пък са 10 за общо 17 197 лв.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button