Хасково

Баба Марта влезе в училища, градини, кметства и при немците в Одринци

Баба МартаУчилищата, детските градини и кметствата в Хасковска област масово отбелязаха Баба Марта.

Баба МартаДеца от подготвителните групи в хасковското СОУ „Васил Левски“ прескачаха огън за здраве в двора на училището. След това Баба Марта ги заведе в училищната библиотека, където им разказа за мартенските обичаи, а после всички заедно изработваха мартенички.

Майки, учителки и деца от хасковската ОДЗ 3 сграда „Незабравка“ на ул. „Добруджа“ подредиха изложба с изработени от тях красиви мартенички, след което имаха весело тържество.

Баба МартаОт ОДЗ 9 занесоха мартеници на работещите в детско отделение на МБАЛ-Хасково.

Баба Марта и Мартенка посетиха рано сутринта кмета на Хасково Добри Беливанов. Те донесоха оригинална мартеница, направена от децата от ОДЗ 1. Мартеници получиха и заместник-кмета Велин Балкански и секретарят на общината Биляна Димитрова. Мартенка поздрави кмета със стихчета за Баба Марта и му пожела здраве и успех. Беливанов също подари мартеница на Мартенка и й пожела здраве и много щастливо детство.

Баба МартаУченици от НУ „Захари Стоянов“ в Любимец също посрещнаха Баба Марта. С много стихове, предания и легенди, те разказаха за традиционния български обичай за закичване с мартеници, изработването им, за символиката на обичая и др.

Гости на празника бяха Баба Марта и нейната внучка Иглика. Те слушаха и се радваха на изпълненията на децата, а после поздравиха всички за доброто представяне. Ученици, учители, родители и гости на празника бяха закичени с мартенските символи, изработени от възпитаниците на  училището.

Баба МартаС ритуално прескачане на огън, децата пресъздадоха уникалната българска традиция, символизираща здраве, дълголетие и благоденствие, а при влизане в класните стаи те получиха по парче питка.

Малко по-късно, ученици от училището гостуваха на кмета Анастас Анастасов. Те го поздравиха с първия пролетен празник и му подариха мартеница с пожелание за здраве, успех и благополучие. Честитиха празника и на служителите в Баба Мартаадминистрацията, и ги закичиха с бяло-червените символи.

Група от читалище „Тракия 2008“ и Тракийското дружество в Хасково тръгна за ивайловградското село Одринци, за да покаже на живеещите там немци народните обичаи  и ритуали в първия ден на  март. Ритуален огън ще лумне в селото и както повелява традицията, всички ще го прескочат за здраве. Баба Марта в пъстра нашенска носия ще прогони злото и ще извика пролетта.

Гостите от Хасково ще закичат всички с мартеници с пожелание за благополучие и ще им поднесат ръчно изработени плетива и бродерии. Новозаселилите се немци ще получат още един дар:  български трикольор, който ще развеят над своя български дом в Одринци в навечерието на 3 март.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

2 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Дано
Дано
01.03.2016 21:23 21:23

Дано баба Марта да измете всички излишни буклуци. Да ни е по-комфортно. Нал така!!!

1234567
1234567
01.03.2016 22:22 22:22

vsichko ot tribagrenik go dokarvame v bg

Back to top button