Регион

Прокуратурата и министерство на културата разследват рушнатия склад в Харманли

Складът преди събарянето муХасковската окръжна прокуратура и Министерството на културата разследват събарянето на тютюневия склад в Харманли. Сградата беше разрушена на 21 февруари след предписание от общината, тъй като е опасна.

По сигнал на общински съветници, че сградата е била паметник на културата днес Инспекторатът към Министерството на културата започна проверка в община Харманли. Главният инспектор Стоилка Игнатова обясни, че сградата се води „Деклариран паметник на културата“, т.е. тя е била предложена за паметник и според промени в законодателството от 2009 година има закрила.

Игнатова заяви, че разрушаването на тютюневия склад е незаконно. След като е бил опасен, вариантите били два – или той да бъде отписан като паметник на културата, или да бъде разрушен и изграден наново.

От община Харманли заявиха, че те са действали изцяло с цел опазване на живота на хората. Кметът Мария Киркова обясни, че собственикът бил правил запитвания дали сградата е паметник на културата, но тя не била вписана никъде.

Предстои експертна комисия да вземе решение след проверката и да наложи санкции. Възможно е освен глоби, да се наложи и възстановяването на сградата в автентичния й вид.

Видео Вижте видео репортаж

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button