Хасково

Търсят 2 млн. лв. за ремонт на свиленградски път

Среща2 млн. лв. се търсят за цялостното ремонтиране на разбития път Свиленград – Щит – Маточина. За лошото състояние на пътя напомниха от Областно пътно управление на днешния Регионалният съвет за развитие на Южен централен район в областна администрация Хасково.

Областният управител Станислав Дечев подчерта, че хората от свиленградско многократно алармират за проблема с пътя. От ОПУ съобщиха, че за  частичното подобряване на отсечката в най-разрушените й участъци са необходими около 250 000 лв.

СрещаДругият проблемен участък в Хасковско, който бе включен за обсъждане в дневния ред на заседанието е  пътят Българин – Харманли. Ремонтът му започна през 2012 г., но заради липса на финансиране е замразен. Засега по него се правят само кърпежи, очакванията на ОПУ са през 2016 г. да се осигурят пари за завършването на ремонта.

Членовете дебатираха оживено проблема с осигуряването на по-добри условия за професионално образование и обучение, съответстващо на потребностите на региона и изискванията на пазара на труда. Според Дечев проблемът с професионалното образование е изведен като точка в дневния ред на заседанието, защото е изключително важна тема, която засяга всички области в района. Сега бизнесът има нужда от определени кадри, но училищата не произвеждат адекватни на пазара  специалисти, подчерта областният управител на Хасково.

СрещаНачалникът на Регионалния инспекторат по образование Иван Панайотов набеляза  4 основни цели: гъвкав достъп до образование, превръщане на началното и професионално образование в привлекателни за младите хора, квалификация на преподавателите и не на последно място: образование през целия живот.

Бъдещето на професионалното образование е в създаването на т.нар. защитени професии. Това е практика, при която бизнесът и образованието синхронизират работата си. Сега този диалог е прекъснат, признаха участниците в заседанието. Трябва нормативна, институционална и финансова база, както и пряк диалог между властта и бизнеса, категорични са участниците в срещата.

Заместник-министърът на транспорта Валери Борисов, представители на различни министерства, областните управители на областите от Южен централен район, кметове на общини, експерти, синдикати, представители на бизнеса участваха в заседанието. Председател на регионалния съвет за развитие на ЮЦР е областният управител на Хасково Станислав Дечев.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button