Хасково

47 непълнолетни момичета се омъжиха в Хасково за година

Среща47 непълнолетни момичета са се омъжили през миналата година в община Хасково, съобщиха за Haskovo.info от Социално подпомагане. Всички те получават и помощи в натура от Социалните.

Данните бяха изнесени преди началото на среща на хасковското сдружение „Шанс и закрила“, които повече от 2 г. работят за ранната превенция на изоставянето на децата.

Целта е да се ограничи риска от изоставяне на деца и да се стимулира ролята на семейството за развитие на детето. Обхванати са деца на възраст 3 – 15 г. от семейства, които не полагат достатъчно грижи за развитието им от Хасково и региона.

По Програмата за превенция на ранните бракове е проведена групова работа с 96 деца за общуване без насилие, за създаване на толерантно, равнопоставено и позитивно взаимодействие между половете, превенция на домашното насилие.

СрещаСлед обучение в Програмата за превенция на ранните бракове – 96% от децата разпознават насилствени ситуации, 20% смятат за приемливо да се омъжат преди завършване на основно образование, 80% смятат, че е насилие да те омъжат на 13 г.

Отделно са организирани 6 училища за родители за придобиване на умения за позитивно родителство и подкрепа на детето. След училището за родители – 75% от семействата са по-заинтересовани от образованието на детето си – посещават по-често училище, сътрудничат на учителите, 70% от родителите споделят, че сега разбират по-добре поведението на детето си, изслушват го и се съобразяват с мнението му, 60% от родителите смятат, че добрият родител се забавлява с децата, но им поставят и задължения, 70% от родителите казват, че е много важно да похвалват детето си.

Благодарение на специалистите от сдружението е подпомогнат самотен баща, който се грижи сам за 4 непълнолетни деца. След подкрепата те вече посещават училище, а две са взели ТЕЛК.

За 198 деца е подобрена грижата в семейна среда в резултат на проведени 247 социални консултации за тях и семействата им. След проведени фамилни групови конференции 31 семейства разрешиха сами проблемите на децата си.

Обучени са и 20 специалисти – педагози, медицински лица и доброволци да разпознават факторите и белезите, които поставят едно дете в риск от недобра родителска грижа или изоставяне от семейството му.

Подкрепени са и 122 семейства в риск, чрез социално консултиране – 91 и фамилни групови конференции – 31.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

3 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Анонимен
Анонимен
11.03.2016 19:20 19:20

Да ви е*а майката и циганията да ви е*а…

E
E
12.03.2016 8:18 8:18

Голямо откритие

Анонимен
Анонимен
12.03.2016 8:38 8:38

Да се наградят с орден СТАРА ПЛАНИНА мамето им циганска да е*а…
И на тия кобри там дето са и ядат пари на данъкоплатците…

Back to top button