Хасково

По 21 дела месечно гледат съдиите в Хасковския административен съд

ИлюстрацияЗа 2015 г. месечната натовареност по щат на магистратите от Хасковския административен съд по отношение на делата за разглеждане е 16,50 броя, като действителната натовареност възлиза на 21,21 дела месечно, сочи отчетът на съда за миналата година.

През второто полугодие на 2015-а магистратите в ХАС работиха в намален състав. От 9 април бяха прекратени правомощията на председателя на съда Теодора Точкова, заради преминаването й на длъжност Главен инспектор в Инспектората към Висшия съдебен съвет. От 1 юни Петя Желева пък премина като съдия във Върховния административен съд.

През миналата година в ХАС са образувани общо 1052 административни, касационни административни и касационни с наказателно-административен характер дела, включително и тези, върнати за ново разглеждане след касационен контрол.

От делата за разглеждане, са приключили с акт по същество 720 административни и касационни дела, а 168 са били прекратени поради неотстранена нередовност или недопустимост на оспорването. Над 74% от подлежащите на разглеждане дела за 2015 г. са приключени до 31 декември.

Устойчива остава наблюдаваната и през предходните отчетни периоди тенденция в работата на магистратите, относно срочността при постановяването на съдебните актове, с които са приключени производствата. През отчетния период в инструктивния 3-месечен срок, са свършени общо 715 административни и касационни дела, което е 80.52% от всички свършени дела през годината.

Констатира и високото качество на постановените от съда актове. От върнатите през 2015-а от ВАС след касационен контрол 132 административни и частни касационни с наказателно-административен характер дела, в 100 случая са изцяло потвърдени съдебните актове, постановени от ХАС. Броят на потвърдените при касационен контрол актове на съда спрямо броя на върнатите от ВАС дела през годината е със средна стойност от 75,76 %.

От Доклада могат да се изведат изцяло положителни изводи за постигнати отлични резултати относно качеството и бързината на правораздаването.

Докладът бе представен и обсъден на Общото събрание на съдиите от ХАС, в присъствието на гостите Боян Магдалинчев – заместник-председател и ръководител на Втора колегия във Върховния административен съд, Мария Ангелова – председател на Районен съд-Хасково, Милена Петева-Георгиева – заместник-председател на Окръжен съд – Хасково.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button