Хасково

Заради ремонтите местят учениците от „Рилски“ и „Шандор“ в 4 гимназии

ИлюстрацияЗаради предстоящите мащабни ремонти в хасковските ОУ „Св. Иван Рилски“ и ОУ „Шандор Петьофи“ учениците им ще започнат новата учебна година в общо 4 гимназии в областния град.

Засега идеята на общината и Регионалния инспекторат по образованието е децата от „Рилски“ да се преместят от 15 септември в ПМГ „Боян Петканчин“ и ПГМЕТ „Стойчо и Кица Марчеви“. Тези от „Шандор“ пък ще учат в ГПЧЕ „Асен Златаров“ и ПГДС „Цар Иван Асен ІІ“, съобщи началникът на РИО Иван Панайотов.

В четирите ОДЗ-та, които също ще се ремонтират с парите по „Региони в растеж“, също предстоят размествания. Засега идеята е градините и яслите да се ремонтират на етапи. Докато трае единият ремонт в съответното ОДЗ градинските деца ще са в яслата и обратно, заяви пред Haskovo.info заместник-кметът Евгени Консулов.

Предстоят обаче срещи с училищните и градински настоятелства и с родителите, на които ще бъдат представени алтернативите и ще се изслушат и техните предложения.

Ако тръжните процедури минат гладко се очаква ремонтите да стартират през юли. Нагласата е те да продължат през почти цялата следва учебна година.

Общината кандидатства и по Националния доверителен екофонд за прилагане на мерки за енергийна ефективност в ОДЗ 3 „Зорница“ – сграда „Незабравка“ на ул. „Добруджа“. Докладната е вкарана за сесията на общинския съвет на 25 март.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

29 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
РОДИТЕЛКА
РОДИТЕЛКА
17.03.2016 20:56 20:56

В МЕХАНОТО НЯМА ДА СИ ПУСНА МОЕТО ДЕТЕ УЧЕЩО В ИВ РИЛСКИ ,ТА ТАМ ПО ДУМИТЕ НА МНОГО ПОЗНАТИ УЧЕНИЦИТЕ ОТ МЕХАНОТО СА 90% ЦИГАНИ , НЕМИНУЕМО ЩЕ ИМА СБЛЪСЪЦИ , А И ПЕДАГОГИЧЕСКИЯТ ПЕРСОНАЛ В МЕХАНОТО Е ПОД ВСЯКА КРИТИКА И ТОЛЕРИРА ПОДОБНИ ИЗЦЕПКИ.

НЕ НА ТЕРОРА
НЕ НА ТЕРОРА
20.03.2016 14:58 14:58

Ако от РИлски си мислят, че заради „безцените“ им учители ще ги следваме – ЛЪЖАТ СЕ! Училището се пълни, но със сигурност не заради учители. Първо почива на стари лаври, второ в Шанодра 90 процента са роми и трето в близките райони все ооще име много деца! Така че логичния пример на родителите е Рилски – поне до сега беше. НЕ може да лишават децата от право на образование! Местоположението на училището не е никак маловажно! И не може да поставят родители и деца в безизходица – единият родител трябва да не работи, ако иска детето да продължи да учи в Рилски – в сградата на Математическа или мЕханото! Защото кой луд работодател ще ти даде да закъсняваш сутрин за работа или ще ти дава по час поне обедна почивка според графика на часовете в РИлски – в кой ден кога свършват часовете!

Има съд за тази работа
Има съд за тази работа
20.03.2016 15:03 15:03

И училището и общинарите и РИО Хасково могат да бъдат осъдени за възпрепятстване достъпа до образование! Сред родителите има адвокати, хора с връзки и запознаства! Нека после се чудят как да плащат обещетения! Колкото повече родители – толкова по-добре. Не може в уж цивилизована държава училището да затвори врати поради уж „ремонт“.

МЕМО БРУСНЯРА ОЪ МАХАЛАТА
МЕМО БРУСНЯРА ОЪ МАХАЛАТА
20.03.2016 16:23 16:23

искам да разстривам бръсната шунда на някоя даскалка от меаното хасково кат ТАЯ ДИЯНА АНДРЕЕВА ДЕТО ПИСАХА

Вън от РИО
Вън от РИО
20.03.2016 16:28 16:28

Вън от РИО НЕКЪДЪРНИТЕ, ПРОДАЖНИ, КОРУМПИРАНИ И БЕЗХАБЕРНИ експерти! Как не ви е срам! Вие от нищо нямате респект! Точно с ваше разрешение се случва всичко. Ако вие застанете на страната на децата – училищата няма да се местят! Но за вас е по-лесно да лижете задниците на хора, на които сте задължени, на големци и покрай всичко това да изкарате някой лев. Абе Панайотов – няма ли най – после да тропнеш с крак като мъж и да оставиш шанса на децата да ходят в удобно за тях училище. ХОРА ТОВА СЕ СЛУЧВА В 21 ВЕК – ЕДНИ ХОРА КАЗВАТ МЕСТИМ УЧИЛИЩЕТО – И ТО СЕ МЕСТИ! АМИ УТРЕ ЩЕ ВИ КАЖАТ МЕСТИМ РАБОТАТА ВИ, ДОМЪТ ВИ, ГРАДЪТ ВИ – ПАК ЛИ ЩЕ МЪЛЧИМ!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Оооо
Оооо
20.03.2016 16:33 16:33

Бе нещастници мизерни от РИО на МОН на *айната ВИ. Вие кво си мислите – че ще си играете с децата на тука има школо – тука няма. А пандиз – тука има килия, тука няма! Колко закона нарушавате за да се нагушите за 1000ден път.

Истината
Истината
20.03.2016 16:39 16:39

Лъжат мошениците! Ремонтите ще продължат не една, А ДВЕ
години! Ако си мислят будалите, че децата им ще се върнат на хубави и обновени кабинети и в други условия – лъжат се! Тамън през това време ромите ще изтърбушат Дървото, И Езиковата, а на Рилска ще останат около 35 процента от децата – на най-амбициозните и твърдоглави родители сляпо убедени, че образование се прави от самите учители. И на тези с възможности да ги разкарват из града или да плащат за бавачки и придружители. От същите тези учители дето и на тях не им се ходи другаде, ама не смеят да гъкнат. Хамали на половин ден, учители наполовин ден – за учителска заплата разбира се!

123
123
20.03.2016 16:51 16:51

Ясно, че е лъжа! То какъв учебен процес мислите, че може да има. Ако беше физически възможно и правилно, пък и законно вече отдавна по две училища щяха да се събират на едно! Нали се сещате, че непременно ще трябва да има смени щом са две училища на едно – първа, втора, пък може и трета! Часовете може да се наложи да бъдат с различна продължителност, може да им хрумне да има училище и в събота, защо не и в неделя! Няма никаква възможност да се отделят малките от големите деца – каквито и да са часовете в една сграда с ученици с различен брой часове, каквито и схеми да се измислят – те винаги ще се засичат! Достатъчно е веднъж някой да реши на „майтап“ да пребърка малките ученици или да ги „уплаши“ в тоалетната, или да ги ступа за престиж. Кой от вас ще рискува това да е неговото дете! Може да е веднъж – но ако е вашето! Да не говорим какво става когато се съберат повече роми на едно място – те започват да доминират и да тормозят останалите. И не на последно място – кой ще чисти осраните тоалетни! И това ако е образование и образователен процес!

дсзкдсзк
дсзкдсзк
20.03.2016 17:05 17:05

Защо вие от общината и РИО не вземете да се преместите примерно в индустриална зона – освободете за една година комфортните си кабинети и ги дайте на децата да учат в тях! Защо вие не поемете част от бремето. Лесно е да се вземат решения от удобните ви столове в уютни кабинети с климатици! Защо наказвате децата и родителите им. Не забравяйте, че от нашите данъци идват вашите заплати. Има и по цивилизовани градове. Едно е да мачкаш работещите друго е да посягаш на децата им!

СРАМ И РЕЗИЛ
СРАМ И РЕЗИЛ
20.03.2016 17:52 17:52

Как не ви е срам бе бюрократи некадърни! Цяла седмица се носят слухове в пространството, пък вие се криете в кабинетите си зад бюрата си! Застанете с лицата си и се покажете, да видим кой взима такива важни решения за нашите деца! Не бойте се – по мразени от това няма да станете. Стигнахте дъното! Продадохте децата ни за комисионни и бонуси! Защо не признаете, че всичко вече е решено. Каквото и да демонстрирате – то е прах в очите. Нито думата на родители, нито на децата ще бъде чута, още по-малко зачетена! На този град малко му трябва да катурне т.н образование. След като вече не може да си сигурен къде ще учи детето ти – за какво да ги образоваме. За вашите гуши ли!

резната карабина
резната карабина
20.03.2016 18:23 18:23

ДИАНА Андреева пиши си телефона за по дискретно ма ко като си даскалка,да не ти пука,

Анонимен
Анонимен
20.03.2016 20:31 20:31

Пиша с голяма болка, защото прочетох нещо, което ме възмути. В ОУ „Шандор Петьофи“ 90 % били роми! Лъжа и измама! В кое училище в Хасково няма по 4-5 ромчета в клас? Това значи ли, че във всички училища 90% са роми? И ако всички родители от кв. „Орфей“ запишат децата си в кварталното училище, дали ще има роми? Не сте си задавали този въпрос, нали? И още нещо! Може да има роми, но училището има и успехи! Отворете си очите и не се самозалъгвайте, че ромите пречат на обучението на децата Ви! Доверете се на опита на педагозите от училището и ще се уверите, че те ще бъдат възпитани и обучени като равностойни конк*ренти на учениците от елитните училища!

Директорите са виновни
Директорите са виновни
21.03.2016 7:15 7:15

Директорите на тези училища са виновни. Те са първата пречка за този геноцид – но те разбира севеднага са съгласни! Защоли така – защото нали знаете какви далавери ща се случат покрай тези ремонти! Ще се облажат и госпожите директорки.Хич не вярвайте на обещания, че ще се погрижат за децата. Те ако мислеха за децата – нямаше вече да са ги продали.

МАЙКА НА ПЪРВОКЛАСНИК
МАЙКА НА ПЪРВОКЛАСНИК
20.03.2016 12:52 12:52

АЗ ПЪК НЯМА ДА СИ ЗАПИША ДЕТЕТО В ИВАН РИЛСКИ ПОРАДИ ИЗБРОЕНИТЕ ПО ГОРЕ ПРИЧИНИ , ТОВА Е ДЕНО НЕОБМИСЛЕНО РЕШЕНИЕ НА ВЛАСТИТЕ КОИТО БЕЗГРИЖНО И БЕЗИДЕЙНО БЕЗ ТОВА РАБОТЯТ.

родител
родител
19.03.2016 17:11 17:11

Аз също ще запиша детето си там, защото ми се струва,
че това е една „провокация“ към добрите училища.

Анонимен
Анонимен
19.03.2016 16:19 16:19

Зарадвах се на тази новина, но като прочетох коментарите, силно се притесних. Училищата ни са строени сигурно миналия век и при този недоимък в държавата едва ли отвътре са много приветливи, но със сигурност не са модерни. Добре е да се вложат пари в тяхното преобразяване. Не разбирам много притесненията на родителите. Аз избирах учител за моето дете, а не сградата. Ще заведа детето си там, където е неговият учител. Радвам се, че след една година ще може да продължи образованието си в обновено училище, с любимите учители.

БРЕЙ
БРЕЙ
17.03.2016 21:27 21:27

Бе вие луди ли сте бе. Това само в тая смотана държава може да се случи. Как така ще оставите децата без училище, без сграда! Не може да събирате малки с големи деца. НЕ може да ги пращате в седма глуха или където на вас ви е удобно! Като родители сем избрали училище с определени мотиви – не само рейтинг, учители, успеваемост, но и локация, местоположение, удобство за реакция от родители, баби, дядовци и дори по-леки финансови условия. Как ще наврете децата където ТЕ НЕ ИСКАТ, КЪДЕТО РОДИТЕЛИТЕ НЕ ИСКАТ! ТОВА ЩЕ СТАНЕ ТОЗИ ПЪТ НАЦИОНАЛЕН ВЪПРОС. РИО ХАСКОВО ЩЕ СЕ ПРОЧУЕ С НЕКЪДЪРНОСТТА СИ, БЕЗХАБЕРИЕТО И ПЪЛНОТО ОТЪСТВИЕ НА МИСЪЛ и МОТИВАЦИЯ. Рилски ще изгуби половината си учиници. БЪдете сигурни!

Възмутена
Възмутена
18.03.2016 9:09 9:09

Мисли ли се в тази държава?!! Кой реши да се ремонтира „Шандор Петьофи“? Защо? Как е избрано? Това е училище, което едва събира ученици и то не по причина състоянието на сградата. Да си припомним как преди затваряне на някои училища /“Хр. Ботев“, „Алеко Константинов“/ , те бяха ремонтирани. Защо, ще попитат някои…Ами ,за да бъдат по-изгодно продадени или дадени под наем в добро състояние на някой „богоизбран“. Защо в някои училища директорите успяват да управляват ПРАВИЛНО парите и да им стигат за текущи ремонти и подобряване на базата? Защото са кадърни и са си на мястото… Стига вече политика в образованието !!!

Ива
Ива
18.03.2016 9:45 9:45

До сега ревахте, че сградите на градините и училищата са в окаяно състояние, сега ревете, че хората искат да направят основен ремонт. Ако почне ремонт в една част от сградата, а децата учат в друга, ще ревете, че по цял ден са подложени на прах и мръсотия.. То угодия няма…Ами ще потърпим малко, за да ни е уютно и приятно след това.Хубавото няма да стане с вълшебна пръчица.

kolev
kolev
18.03.2016 10:36 10:36

Какъв е тоя ремонт 1 год. За една година хората от нулата нова сграда ще направят ! И двете училища нямат нужда от такива дълги и огромни ремонти. Пълна глупост е децата да се местят в други сгради на огромни разстояния от сегашното местоположение на училищата. Не забравяйте, че това са регионални училища и повечето от хората са ги избрали заради това, че са им близо. Как ще местиш малки деца от долни класове на другия край на града. Нали трябва да се водят и взимат? Незнам, все стават простотии в тоя град ама това вече минава всяка граница.

ЯНКО
ЯНКО
18.03.2016 11:49 11:49

ПРИЗОВАВАМ НА ГРАЖДАНСКИ БУНТ В ХАСКОВО АКО ТОВА БЕЗОБРАЗИЕ СЕ СЛУЧИ!
АМАН ОТ МИЗЕРНИ И ПРОСТИ БЮРОКРАТИ.

Възмутен родител
Възмутен родител
18.03.2016 13:18 13:18

Аз,като родител чието дете учи в ОУ“Св.Иван Рилски“-Хасково също се присъединявам към горните коментари,за БЕЗУМИЕТО НА МЕСТНАТА ВЛАСТ да премества начален к*рс на обучение при големите ученици.Според мен при правилно договориране с фирмите,които ще правят ремонта,Община Хасково би могла да започне ремонта на двете училища още в началото на юни и дори дейностите да се забавят до есента,може учебния процес при тях да започне малко по-късно.Ако стане прехвърляне на ученици в професионалните гимназии,то представяте ли си ГОСПОДА УПРАВНИЦИ как ще се разпределят и разходите по пре*иваването на чуждите ученици в гимназиите.Дано УПРАВЛЯВАЩИТЕ в Хасково да преосмислят предложението си.

ivanova
ivanova
18.03.2016 13:48 13:48

По-тъпо от това решение беше единствено да ннакарат децата да учат в друг град. И какво значи решили 4-5 човека ? Това са деца алооооо, не са стадо овце, които да подкараш нанякъде, щото на някой му хрумнало да усвои едни пари. Най-отговорно заявявам, че ако това стане местя детето си в друго училище. Как се ходи от „Тимок“ до Механото по 2 пъти на ден да водиш и да взимаш детето като си на работа? или да си вземем и една година неплатена та да се направи тоя ремонт. И въобще какъв ремонт в „Иван Рилски“, училището има нужда от някакви дребни ремонти, които ще се свършат за 2-3 месеца. Ама сигурно за такъв малък срок няма как да се изпишат и усвоят толко пари, друго обяснение нямам. Незнам, ама съм много ядосан от тая тъпотия. Заради такива тъпи решения хора не останаха в тоя град !

стефан
стефан
18.03.2016 15:59 15:59

механото е за смях там учителка е дияна андреева по история , тя не кара часовете си а ни караше да я разтриваме и пушехме с нея заедно.

Анонимен
Анонимен
18.03.2016 17:13 17:13

ТИЯ ОТ РИО НА ОБРАЗОВАНИЕТО В ХАСКОВО СА ЛУДИ !

Хатака
Хатака
18.03.2016 17:43 17:43

Правилно. Да си стоят старите парцаливи сгради

eedin
eedin
19.03.2016 7:07 7:07

4e si vazmutena se razbra li4i oba4e 4e si i ozlobena ezasrami se

Знаете ли ...
Знаете ли ...
19.03.2016 11:29 11:29

Знаете ли, че е противоконституционно и подсъдно, да лишаваш деца от образование! С какъв акъл ще оголите половината квартали на Хасково от училища! Кой, къде с какви мотиви е записал децата си – няма значение! Важно е само, че в един момент се казва – тук няма да функционират 2 училища цяла година! Спасявайте се! Очевидно е, че ако родителите са искали да ги запишат на другия край на града – са щели да го направят. Очевидно е, че останалите основни училища в града са поели почти пълния си капацитет с разлика от няколко бройки! Излиза, че или рискуваме живота на децата като ги пращаме в мангалски райони или ги лишаваме от образование. Ако ще трябва да напускаме работа, за да кръстосваме града по няколко пъти на ден, ТО ПО ДОБРЕ ДА НАПУСНЕМ ГРАДА!

123
123
21.03.2016 16:28 16:28

Гнусна лъжа и измама е,че в Шандор Петьофи има толкова много цигани.Не обиждайте,проверете!Наскоро съм завършил училището,така че знам за какво става въпрос,има прекрасни деца и учители.

Back to top button