Хасково

Стотина потърсиха работа през младежката трудова борса

БорсаОколо стотина безработни се срещнаха с представители на 13 фирми от региона в рамките на Младежката трудова борса.

БорсаМного от младежите обаче се връщаха още при вида на обявените работни места за сервитьори, бармани, готвачи, камериерки и рецепционисти.

Други пък разговаряха с най-голямата автобусна фирма – за стюарди, мияч на автобус, продавач-консултант. От фирмата обаче имат хронична нужда от шофьори за международните линии.

БорсаСред местата за висшисти бяха обявени от димитровградския торов завод, където се търсят трима инженери, химик, лаборант, експерти по продажби и човешки ресурси, специалист маркетинг, електромонтьор, шлосер, апаратчик и лаборант. Сред обявените места бяха и такива за шофьори, дърводелец – мебелист, експедитор на куриерски пратки.

БорсаНа борсата бе представен и старозагорски център, който предлага обучение по редица специалности с германско финансиране. От Областния информационен център пък представиха на работодателите нови схеми с европейски средства.

От Агенцията по заетостта съобщиха, че безработицата през февруари за Хасковска област се увеличава с 0.2% до 11.5%. Най-ниска е тя в община Хасково – 8.2%, а най-висока в Маджарово – 26.4%. Безработните младежи до 29 г. са 15% от всички регистрирани в бюрата по труда или 1766. Висшистите без работа се увеличават и са 10% или 1244. През февруари на работа са постъпили 692 безработни.

От утре до 1 април пък започва приемът на заявление по новата схема „Обучения и заетост“ за осигуряване на заетост за лица над 29-годишна възраст.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

1 коментар
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
111
111
24.03.2016 15:09 15:09

АБ с 10 глоби за 21 бона заради бавени заплати, тегли кредит да плати
24-03-2016 12:11 0 2
Съвместен брифинг на агенцията по заетостта, Социалната дирекция и Инспекцията по труда. Петър Андреев е в средатат Съвместен брифинг на агенцията по заетостта, Социалната дирекция и Инспекцията по труда. Петър Андреев е в средатат
Хасково 4 Коментара
10 наказателни постановления, всяко от 2000 до 3500 лева са били наложени от месец май миналата година досега на хасковската фирма АБ АД за забавени заплати. Това съобщи на пресконференция днес шефът на Инспекцията по труда в Хасково Петър Андреев по повод вчерашните протести на работниците, оставени без заплати от 7 месеца. Общата сума на глобите е 21 000 лева, допълни Андреев.
Според шефа на Инспекцията по труда бавенето на заплати започнало от месец май миналата година. По жалби и сигнали са започнали проверки, които са завършили с глоби.
“Водих разговори с шефовете на фирмата. Разбрах, че са договорили кредит от банка и е трябвало на 15 март да получат парите. Затова са обещали на работниците да платят заплатите на 22 март. Но нещата са се забавили”, обясни Андреев.
Той допълни, че по негова информация фирмата имала да получава средства по изпълнени обществени поръчки, включително за дейности по магистрала Марица.
“Някои от глобите са платени, други не. Но от фирмата по принцип си ги плащат, дори не обжалват. Затова смятам, че ще успеят да се справят със ситуацията и ще платят заплатите на хората си”, обясни Андреев.
Той допълни, че понякога инспекторите влизали в положение на фирмите и били снозходителни за дребни нарушения. “Но за работник без трудов договор и забавени заплати сме безкомпромисни”, каза още шефът на Инспекцията по труда.
Днес от ИТ отчетоха дейноста си за февруари. 143 са извършените проверки, констатираните нарушения са 496, съставените актове 22. През този период са влезли в сила 12 наказателни постановления на обща сума 9600 лв.
Тодор Кръшков

Браво! Добавянето успешно.
Добавянето е успешно!

4 коментара
1
счетоводител 18 0 24-03-2016 12:32
Да поясня нещо на г-н Андреев, с цялото ми уважение към него. Дружестото – „АБ“ АД град Хасково е в скрит фалит, така се нарича в икономическата теория финансовото състояние на тази фирма. Проблемът със заплатите в него е още от 2009-2010 г. А не от 7 месеца. Още нещо, „АБ“ АД и свързаните с него търговски дружества, ако погледнете в публичния регистър на НАП Пловдив, ще се убедите, че дължат милиони неплатени данъци. Май е назрял моментът и тези неща ще се публикуват в пресата. Групата „АБ“ АД дължи и десетки милиони кредити на доста банки. Активите и /на групата/ са заложени – всички ,като обезпечение по задълженията към банките. Тези задължения са просрочени – тотално, нищо не се обслужва, нито главница, нито лихви. Частично се плаща по нещо дребно.Има Централен кредитен регистър в България, тези неща са вписани там. Така, че реално, г-н Андреев, това дружество не спира да върши нарушения и то тежки на редица закони в България. И реално ми се струва, че е настъпил моментът на истината за собствениците на тази престъпна група. Излишни са и смешни цитирането на брой проверки в това дружество, брой актове и т.н. Прок*ратурата е наложително да се самосезира.
Отговор
2
МЕЧ 2 0 24-03-2016 13:27
Всички я плюете тази прок*ратура, но накрая всички допирате до нея.
Отговор
3
счетоводител 0 0 24-03-2016 13:53
Прок*ратурата гоподине, е сериозна институция! Ни най-малко в изказването си не съм опетнил честта и достойнството на българските магистрати! Напротив! Призовавам, със случая на „АБ“ АД град Хасково, да се заемат съответните прок*рори, по-скоро специализираната прок*ратура. Нека започнат специализирани прок*рорски проверки, в които господата Станимир Милев, Телят Хасан и свързаните с тях физически и юридически лица, да докажат произхода на парите си, да докажат приходите , доходите си и да отговарят пред българския съд за закононарушенията, които от години безобразно вършат.
Отговор
4
счетоводител 0 0 24-03-2016 14:00
Призовавам: със случая на „АБ“ АД град Хасково, да се заемат съответните прок*рори, по-скоро специализираната прок*ратура. Нека започнат специализирани прок*рорски проверки, в които господата Станимир Милев, Телят Хасан и свързаните с тях физически и юридически лица, да докажат произхода на парите си, да докажат приходите , доходите си и да отговарят пред българския съд за закононарушенията, които от години безобразно вършат.

Back to top button