Хасково

До 6 г. затвор грози шефа на архива и Хуманян, пуснаха ги с по 1000 лв. гаранция

ИманярствоДо 6 г. затвор грозят Станислав Станилов, шеф на Държавен архив – Хасково и Ара Хуманян по обвиненията за държането на културни ценности и два металотърсача без да са регистрирани в Министерството на културата.

ИманярствоТова стана ясно на съвместен брифинг в хасковска полиция на окръжния прокурор Иван Стоянов, наблюдаващия прокурор Павел Жеков и директора на ОДМВР Ангел Цанков.

По време на акцията на 25 март са участвали 23 полицаи и при претърсванията са намерени 590 предмета, които все още са обект на експертиза, но засега е ясно, че са културна ценност. По време на акцията са намерени и 780 кутии цигари без бандерол на обща стойност близо 6000 лв.

ИманярствоЖеков заяви, че въпреки, че двамата задържани не са криминално проявени и осъждани, прокуратурата ще им иска най-тежката мярка задържане под стража. Причината е големият брой намерени културни ценности, два металотърсача, както и зачестилите иманярски атаки в региона в последните месеци.

Все още не е ясно, откъде са изкопани намерените находки – монети от различни видове, керамични съдове, метални предмети с различна форма и големина.

ИманярствоХасковският окръжен съд не уважи искането на прокуратурата и освободи задържаните срещу парична гаранция от по 1000 лв.

Според съда доказателствата на този етап срещу двамата не са категорични, а те са с добри характеристични данни и име в обществото.

Пред съда Станилов обясни, че от десетилетия се занимава с нумизматика и много от иззетите вещи нямат стойност, някои са имитации, други сам ги е реставрирал. Те от години били на видно място в дома му. Дори полицията ги е заснела, когато разследвала обир у тях преди време.

Металотърсачът пък не бил професионален, той е без батерии и никога не го е използвал. Станилов няма представа защо атаката срещу него идва точно сега и дали има връзка с работата му.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

3 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Евгени
Евгени
29.03.2016 17:26 17:26

Ало, сайтът, давате ли си сметка, с тая изкривена информация в заглавието, чрез която търсите сензация, може да ви струва скъпо??? Като чете човек си помисля, че директорът вече е осъден! Чакайте, много бързате! Може изобщо да не го осъдят, кой ви дава право така да подхождате?? Утре ще се радвам да ви осъди и то на солидна сума, като го оправдаят!

Анонимен
Анонимен
29.03.2016 19:19 19:19

а Граматиков се разхожда свободно а…….платил ли е….

Бай х
Бай х
29.03.2016 19:23 19:23

Е, ама как ще е използвал металотърсача. То си е нещо нормално, във всяко домакинство има, това е необходима за всеки дом вещ и няма нищо общо с иманярството. Даже не сме си и помислили……..

Back to top button