Хасково

Протестиращите джипита: Ако нас ни няма, жална й майка на спешната помощ

ПротестБлизо 140 общопрактикуващи лекари от Хасковска област протестираха ефективно за 3 часа днес от 11 до 14 часа. В 13 часа десетки от тях се събраха пред Първа поликлиника в областния град.

ПротестПо места имаше дежурни кабинети за остри и проблемни случаи.

Недоволството е срещу политиките на здравния министър Петър Москов и липсата на преговорен процес. Липсва и увеличение на бюджета на за първичната извънболнична помощ. Ако при острите случаи специалиираната извънболнична помощ получава по 20 лв., то при първичната е нула, коментира председателят на съюза на общопрактикуващите лекари в Хасково д-р Николай Николов. Отделно джипитата са оставени с по 1.30 лв. на пациент, с които трябва да се покрият всички разходи за заплати, осигуровки и сметки. По думите на д-р Николов джипитата са най-евтините лекари в страната.

Протест„В същото време ако нас ни няма, жална й майка на спешната помощ, защото поемама по 35 млн. случая годишно. Ние сме кучето пазач на системата, така че тя да не се източва. А сега ритат това куче“, каза още д-р Николов.

Медиците протестират още срещу въвеждането на пръстов идентификатор и липсата на електронни досиета на пациентите което според тях ще доведе до административни затруднения, от което потърпевши ще са пациентите.

Протест„От 3 г. при нас всичко е замряло. Държавата не помага за практиките ни, аз лично още си изплащам кабинета“, коментира шефът на джипитата в областта. По неговите думи имало колеги, които се отказват и други са готови да ги последват.

Отделно в региона има липса на общопрактикуващи лекари. В Стамболовско работят двама пенсионери и оттам до границата в посока Маджарово нямало медици.

ПротестСпоред общопрактикуващите лекари министърът мисли системата без да се съобразява с джипитата и иска да ги вкара в болниците, където под строй на хората ще бъде определен семеен лекар.

Лекарите се жалват и от хроничната липса на направления. Когато свършат джипитата се принуждават да вкарват пациенти в болницата за да им се направят нужните изследвания.

Сред вредните последствия от липсата на реформа в здравеопазването ще и това, че до 5 г. се очаква Хасковско да остане без педиатри.

В същото време в България има цели 30 университетски болници, почти колкото в Германия, съсредоточени в София, Пловдив и Варна, към които ще бъдат насочвани все повече пациенти.

Джипитата настояват за преговори и реални реформи, като ако не бъдат чути протестите ще продължат до края на седмицата и часовете ще се увеличават с един. Медиците успокоиха, че пациентите ще продължат да бъдат преглеждани ако трябва и извън работно време.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

4 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
гражданин
гражданин
30.03.2016 16:56 16:56

Браво на хасковските джипита! Достойно е за уважение тяхното поведение! Бъдете здрави!

гост
гост
30.03.2016 19:35 19:35

Ами като знаете че се източва касата кажете как я източват на прок*ратурата, за да ви стигат парите. Нищо не казвате за крадливите си колеги, ама касата ви е виновна.

ааа
ааа
30.03.2016 20:54 20:54

Кое е достойно в позицията срещу идентификатора, който ще пречи на източването??? Май всички се чувстват много добре в тоя батак и като трябва да се подредят нещата и да се види кой какво прави за вас това са административни затруднения. Сега да не би да е много лесно?

Запознат
Запознат
31.03.2016 13:51 13:51

Към Асковските джипита,СМЕШНИ СТЕ!
Масово народа работи за 400 лева,който има работа разбира се.
Вие сте поне 10 пъти над това!
Не ли ви е срам?

Back to top button