Хасково

Дарения над 5000 лв. да се приемат само след решение на общинския съвет

ИлюстрацияДарения на имоти, пари, вещи, труд или услуги над 5000 лв. да се приемат само след решение на хасковския общински съвет. Това е записано в Наредбата за получаване и управление на дарения от община Хасково, предложена от съветника от Коалиция „Сряда 7“ Росен Пеянков. Тя ще бъде предложена за гласуване на сесията на 22 април.

В Наредбата е записано още, че даренията до 5000 лв. се приемат от кмета на общината.

Оценката на стойността на даренията се прави от длъжностното лице, до когото е адресирано предложението за дарение, на базата на пазарни цени на съответните вещи или дейности. Дарения, за реализирането на чиято цел се налага съфинансиране от общината, независимо от техния размер, се приемат от общинския съвет. Даренията на имоти в полза на община Хасково се приемат с решение от местния парламент.

Всички дарения, направени в полза на общината, кметствата, общински предприятия и образователни, културни и социални учреждения трябва да се обявят в публичен регистър в интернет, с копие на хартиен носител.

В Наредбата е записано още, че не се приемат дарения от анонимни дарители, които противоречат на морала и добрите нрави, които целят заобикаляне на закона или в дългосрочен план обвързват получаването на преки стопански облаги от страна на дарителя. Дарения не се приемат от лице, което е в процедура по предоставяне на услуги или права от страна на общината в негова полза.

Независимо от разпоредбите, оправомощените да приемат дарения, могат винаги да откажат да приемат дарение от физическо или юридическо лице, когато у тях се пораждат съмнения в безкористността на дарението, без да е необходимо да мотивират отказа си, се казва още в Наредбата.

В срок от един месец от датата на приемане на Наредбата кметът се задължава да представи отчет на получените дарения от община Хасково пред общинския съвет за последните 4 г. Два месеца от датата на приемане на тази наредба, кметът се задължава да постави в действие публичния регистър на даренията.

В мотивационната част на докладната Пеянков казва, че в обществото от много време тече дебат по темата за това зорноволни или доброволни са получаваните дарения от община Хасково и има ли прозрачност при изразходването им.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

3 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
мнение
мнение
08.04.2016 14:43 14:43

Трябва да се запази и анонимният вариант на даренията,защото не всеки дарител иска да се знае името му.То затова е дарението,за да се уважи желанието на дарителя.

анонимен
анонимен
08.04.2016 14:47 14:47

Да се запази и анонимният вариант на дарението.а какво ще каже обществеността си е работа на обществеността.Желанието на дарителя е важно.

свирчо
свирчо
08.04.2016 15:54 15:54

Абе койти гледа общественоста ВАЖНО е да НАПЪЛНИМ НЕЧИЯ ГУШКА а той впоследствие да ни се ОТБЛАГОДАРИ –и той СИТ и ние ДОВОЛНИ

Back to top button