Хасково

И внукът на Йордан Радичков в конкурса „Южна пролет“

КонкурсЙордан Радичков, който е внук на големия писател, е сред дебютантите в раздел Проза на Националния конкурс за дебютна литература „Южна пролет“, съобщиха на пресконференция в община Хасково.

Литературните дни започват на 20 април и ще продължат до 22 април.

Дебютантите са общо 32, като тази година има нов раздел за детска литература, къдет има трима участници, сред които е най-малката – Божана Пейкова на 7 г. Авторката е внучка на издателя Божана Апостолова.

КонкурсАвторите в прозата са 15, поезия – 11, литературна критика – един, филмов сценарий – двама, а за драматургия няма кандидати.

Журито тази година е с председател Светлозар Игов и членове: д-р Елена Алекова, Деян Енев, Младен Влашки и д-р Йордан Нанчев.

Статуетките за наградата „Паскалев“ и Пегасите са дело на родения в Хасково скулптор Златан Стоилов. Лауреатите ще получат от общината по 1000 лв., а носителят на „Паскалев“ – 2000 лв.

Дебютантите тази година са от цялата страна, като от Хасковско са трима – Станислава Белева, Владимир Борисов и Любомира Петева, която няма да може да присъства, защото е на обучение в Германия.

Огънят ще запали поетът и носител на Пегас от 1993 г. Георги Господинов.

21 издателства пък ще участват в базара, съпътстващ литературните дни, като ще има и шатра на дебютантите. Богатата тридневна програма предвижда множество културни събития.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button