Хасково

Унищожават 96 крави заради зараза в две села, стопаните им протестират

ЗаразаТази сутрин започна унищожаването на 96 крави заради заразен нодуларен дерматит.

ЗаразаЗаболяването е безопасно за хората, но смъртоносно за едрите преживни животни. Болестта нанася изключително сериозни икономически загуби. Двете огнища са в димитровградските села Черногорово и Воден. Те са установени при клинични прегледи, каквито се извършват от миналото лято, когато са констатирани огнища на болестта в Гърция и Турция. Всички областни дирекции на агенцията по безопасност на храните са приведени в състояние на повишена епизоотична готовност.

ЗаразаВъв фермата на Иван Огнянов от Черногорово преди дни част от кравите започнали да повишават температурата си. При прегледите е установено, че става въпрос за заразен нодуларен дерматит. Според фермера БАБХ е трябвало да ваксинира животните и да не допусне сегашната ситуация, при която според него икономическите загуби ще са още по-големи.

ЗаразаВсички болни и контактни животни са обречени и ще бъдат умъртвени. В съседното село Воден процедурата започна тази сутрин. Не без проблеми.

Фермерът Иглика Илиева през сълзи обясняваше, че това което се прави сега е абсолютно безхаберие.

Собствениците на умъртвени животни ще бъдат обезщетени, но това няма да им възстанови загубите им и ги обрича на фалит.

ЗаразаИзследват се и животните в съседните ферми. Не е изключено да има още заразени.

Заради огнищата в Димитровградско в цяла Южна България е въведена забрана за движение на едри преживни животни, както и пазари и изложби с тях.

След днешната областна епизоотична комисия областният управител Станислав Дечев издаде заповед, с която се набелязват мерки за контрол и превенция, които да не позволят разпространението на заразата. Началникът на БАБХ-Хасково д-р Георги Станков каза, че една е фермата с регистрирани 3 болни животни в с. Воден, където ще бъдат умъртвени 21 крави, които са били в контакт с болните. В Черногорово фермата е със 75 животни. Той призова да не се изпада в паника и че болестта е хваната достатъчно рано за да се избегнат по-големи последици. Утре пък в Областна дирекция „Земеделие“ ще има извънредна среща с фермери от Хасковско.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

2 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
тт
тт
15.04.2016 11:32 11:32

Няма паника бе, само дето освен животните и хората умират прави.Безхаберието на ДЪРЖАВАТА!Има ли я изобщо?

ЧОВЕК
ЧОВЕК
16.04.2016 15:41 15:41

Това е братя българи-пиша го с малка буква защото няма вече държава няма народ,който да защити семейството си и т.н…
Утре другия ден и по една инжекцияна хората и пак стойте и гледайте безучастно.
Хора съдете ги тиия които допуснаха тази касапница,които не взеха мерки навреме,това са убийци за мене… чисти убийци.

Back to top button