Хасково

Откриха изложба, посветена на 140 г. от Априлското въстание в библиотеката

ИзложбаИзложба, посветена на 140 г. от Априлското въстание бе официално открита в централното фоайе на Регионална библиотека „Христо Смирненски“.

Експозицията е под надслов „О, движенье славно…!“ и представя подбрана художествена и историческа литература от богатия фонд на библиотеката със снимки на паметните места и героите от 1876 г., както и карта на бойните действия.

В деветте изложбени витрини могат да се видят още албуми с репродукции на някои от най-известните картини за априлската епопея, снимки на паметници, записи на популярни песни, стихове и спомени на очевидци и участници в нея.

ИзложбаОтделено е място и на театралните и филмови постановки, които възкресяват събитията отпреди век и половина. Сред тях са сериала „Записки по българските въстания“, двете екранизации на романа „Под игото“ от 1952 и 1987 г., спектаклите на Народния театър по безсмъртната Вазова творба с участието на Константин Кисимов, Петко Карлуковски, Иван Димов, Ружа Делчева, Стефан Данаилов и др.

Сред най-интересните експонати в експозицията е статия за Априлското въстание от 9 юни 1876 г. на излизащия в Румъния вестник „Нова България“.

Любопитен е и фолклорният сборник, в който са публикувани текста и нотите на народната песен от Средногорието „Тодор си писмо написа“. Тя е посветена на Тодор Каблешков, чието „кърваво писмо“ от 20 април 1876 г. слага началото на Априлското въстание преди 140 г.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button