Хасково

Немски фирми плащат до 1000 евро на студенти за стаж

НемскиНемски работодатели плащат до 1000 евро месечно на студенти, които стажуват при тях, стана ясно на среща на преподаватели от университета в немската провинция Баден-Вюртемберг с 11-класници с немски от хасковската ГПЧЕ „Асен Златаров“.

НемскиГерманският ВУЗ предлага дуално обучение, като в него следват около 35 000 студенти в 23 специалности, съобщи за Haskovo.info преподавателят по немски Катенка Ласкина.

Университетът има близо 1000 партньори от бизнеса. Обучението по бакалавърската програма е 3 г., като студентите не плащат такси. Три месеца се учи във ВУЗ-а, а следващите 3 м. се стажува в съответната фирма. Първата година студентите Немскиполучават от фирмата по 800 евро месечно, през втората година – 900 евро, а третата – 1000 евро. Така фирмата инвестира около 40 000 евро в студента, с който работи.

Особеното е, че не се кандидатства във ВУЗ-а, а първо се осъществява контакт със съответната фирма, която заявява студента в университета.

След срещата стана ясно, че от гимназистите вече има такива, които смятат да проучат вариантите за дуално следване в Германия.

ГПЧЕ от години работи по програмата „Немска езикова диплома“, на която партньор е университетът и заради успехите на гимназията, те са пожелали да се срещнат с учениците.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button