Хасково

Предупредиха близо 500 пенсионери за телефонните измамници

ПресконференцияТелефонните измами и домашното насилие са сред темите, с които са били запознати 469 пенсионери и хора в риск от бедност в специални групи за самопомощ и солидарност, организирани по инициатива на Фондация „Х&Д Джендър перспективи“.

Такива групи има в 18 населени места от общините Хасково и Димитровград.

88% от участниците в групите са жени, като обратната информация е, че наученото от тях е предадено на още 2000 човека.

На пресконференция бе отчетено, че по селата хората до голяма степен са лишени от социални и здравни услуги, като има голям риск от бедност и социално изключване.

С участниците са проведени здравни и еко беседи по актуални проблеми по места, а като гости са канени и съответните специалисти от различни служби, здравни заведения и МВР. Проведени са общо 80 беседи и са решени около 70 проблема.

В село Конуш например хората от години са измъчвани от ферма, чиито прасета обикаляли из селото и унищожавали продукцията им. След съдействието на фондацията животните вече са оградени във фермата си.

Хората в Тракиец пък помогнали на бездомна и болна жена, която вече е здравно осигурена и е в процедура да получава пенсия. В Малево пък са организирали кампания за събирането на дрехи за ученици от местното школо. Дрехи са събирани и за настанените в Кризисния център в Димитровград.

Инициативата „Да разрешим проблемите си заедно: втора фаза“ продължи 10 месеца и надгради постигнатото през първата с нови групи за самопомощ. Координатор е Андриана Иванова, мениджър – Кристина Йорданова, а експерт е Петя Петкова, като тяхното желание е полезната им инициатива да получи ново финансиране и да продължи.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button