Хасково

250 стипендии отпускат от Ромския образователен фонд, Областна администрация с грамота

ОбластнаНови 250 стипендии ще отпусне за следващата учебна година Ромският образователен фонд.

Това стана ясно по време на среща, организирана от Областна администрация и институт „Отворено общество“.

ОбластнаЦелта на форума бе пред ученици, преподаватели, инспектори от РИО в Хасково и ромски лидери Фондът да представи стипендиантската си програма за студенти от ромски произход на база академични постижения.

Срещата бе открита от областния управител Станислав Дечев, който е председател на Областния съвет по етническите и интеграционни въпроси.

„Активността на младите хора от Хасковска област, специално по тази програма, е една от най-ниските в България. Това вероятно има своите обективни обяснения, но днес не е моментът да правим анализ на този факт. Днес по-важното е да набележим мерки, които да предприемем, за да накараме повече млади хора да кандидатстват за тези стипендии. Много ми се иска един значителен брой от 250-те стипендии, отпуснати от Ромския образователен фонд за България, да бъдат дадени на младежи от нашата област“, заяви Дечев.

ОбластнаНационалният координатор на „Стипендиантски програми“ в институт „Отворено общество“ Орлин Орлинов уточни, че тази година приоритет за Фонда ще са кандидатите от Хасково, Бургас и Пловдив.

Стипендиите се  отпускат от 2007 г. досега в 16 държави. Подпомагат се студенти за бакалавърска и магистърска програма и докторанти. Стипендията не е социална, а за постижения и се отпуска за академична година. Срокът за попълване на формуляра за кандидатстване е 11 май.

Междувременно Областна администрация Хасково е отличена с грамота за най-добра администрация, съобщават от пресслужбата на ведомството. Призът се дава за активно участие в годишния национален конкурс „Най-добра областна администрация за 2015 г.“. 

Отличието е от Стопанска академия „Д. А. Ценов“ – Свищов, катедра „Стратегическо планиране“. Грамотата е подписана от ректора на академията доц. д-р Иван Марчевски и днес бе получена от областния управител Станислав Дечев.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

4 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Възмутен
Възмутен
19.04.2016 18:00 18:00

Стига вече сте раздавали пари на ромите!!!!!!!!!!!!!!!!!
А българските деца, които ги спукват от учене, домашни и прояви! За тях какво – нали тази година щеше да има стипендии от общината за изявени деца, отличници и призьори от конк*рси. Къде са тези степендии!? Тя годината свърши! А на ромите пак се раздава – значи като са роми малко от малко да учат и вече са стипендианти. А българските деца – те какво са! Те академични постижения нямат. Техните успехи са естествени – не заслужават похвали, стимули, внимание или дори създаване на условия!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

пижо
пижо
19.04.2016 18:17 18:17

Ромите ги погалват и дундуркат, пък нашите деца ги лишават от образование и училище. Същите тези некъдърни експерти на РИО Хасково и общината решиха да затворят две училища за година-две – трябвало да стискаме зъби в името на светлото бъдеще! Айде вие уважаеми да идете да стискате зъби някъде другаде. Или примерно да не ядете година, в името на светлото бъдеще. Дайте пример като сте такива „ербапи“. На чужд гръб всичко може. Но този път прекалихте в простотията си!

Фактология
Фактология
19.04.2016 19:27 19:27

Стипендията се осигурява от златото, което нацистите са конфискували от ромите по време на Втората световна война. Не е в следствие на никой платен данък на никой човек и не е държавен ангажимент на никоя от 16те държави, участници в надпреварата за получаването на стипендията.

А българите
А българите
20.04.2016 19:31 19:31

а българите нямат конфискувани имоти! Уф да ви имам и наглостта и тъпотията!

Back to top button