Хасково

Пръскат с хеликоптер над Хасковско, плащат по 1070 лв. за умъртвена крава

ПръсканеПръскането с хеликоптер срещу насекоми, преносители на заразен нодуларен дерматит по едрите преживни животни, в община Димитровград и хасковското с. Узунджово започна тази сутрин.

ПръсканеТериторията, която е предвидена за дезинсекция обхваща 30-километрова зона около констатираните огнища, които досега са 15 в 4 области на страната. „Това е една доста обширна област. Тя обхваща всички огнища, които са около Димитровград и в област Стара Загора“, обясни д-р Георги Чобанов, директор на Дирекция „Здравеопазване, хуманно отношение към животните и контрол на фуражите“ към Българска агенция по безопасност на храните.

Той уточни, че в засегнатите общини се пръскат с инсектицид всички зони, където се намножават комари. Това се поречията на реки, заблатени местности и др. При пръскането с инсектициди е важно да бъдат опазени пчелните кошери.

ПръсканеОт Агенцията обясниха, че заболяването най-вероятно е внесено в страната по механичен път от хората, от нелегално внесени животни или със заразени животински кожи.

Ваксините пък ще пристигнат другата седмица от Южна Африка и ще стартира спешна ваксинация.

Стопаните ще бъдат обезщетявани с по 1070 лв. за унищожена крава и със 720 – 730 лв. за теле.

Първото пръскане за деня бе от 5:30 до 8:30 часа, а второто от 18 до 21 часа.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button