Хасково

Утре унищожават заразените крави в Узунджово, вече обезщетиха 4 ферми

ИлюстрацияВъв вторник започва унищожаването на първите болни крави от заразен нодуларен дерматит в община Хасково.

Те са във ферма в с. Узунджово, където заразените и контактните с тях животни са 20.

Стопаните от първите четири ферми в Хасковска област, където бе регистрирано заболяването Заразен нодуларен дерматит и кравите им унищожени, вече са получили обезщетенията си, съобщават от областна администрация.

Haskovo.info припомня, че първи от заразени и контактни с тях крави бяха прочистени фермите в димитровградските села Воден, Черногорово, Радиево и димитровградския кв. „Марийно“.

Както Haskovo.info писа в събота за умъртвена крава са изплатени по 1075 лв., за юница – 750 лв., за биволица – 1656 лв., а за телета за месо по 2,76 лв. на килограм.

Парите са по сметките на животновъдите. Сега се обработват документите на останалите стопани, чиито животни бяха умъртвени и до края на седмицата техните обезщетения ще бъдат изплатени, съобщи областният управител Станислав Дечев.

В събота се извърши пръскане с хеликоптер над околностите на селата с огнища от заразата. Очакванията пък са до края на седмицата да започне ваксинацията в Хасковско.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button