Регион

Ремонтираният храм в Долно Брястово отваря врати за Великден

Илюстрация130-годишният храм на село Долно Брястово в община Минерални бани, отново ще отвори врата за Великден, след като в последните години беше почти рухнал, съобщават от пресслужбата на общината.
 
Църквата „Св. Архангел Михаил“ се възстановява с дарения доброволния труд на местните хора. В ремонтите участва и кметът на селото Станко Янков.
 
Въпреки, че няма точни данни кога обителта е вдигната от миряните, хората считат, че това се е случило преди около 130 г., като съдят по датировката на иконите – повечето от тях са от 1889-а, но има и по-стари – от 1884 г. 
 
Заедно с богослужебните книги, ликовете на светците в момента са прибрани в кметството, докато храмът бъде отново възроден. Покривът е рeмонтиран, камбанарията вече е издигната, закачена е и камбаната, която доскоро била катурната в двора на храма. Местните доброволци са изградили и чешма в дворчето на обителта. Сега се ремонтира вътрешността на храма. 
 
С дарение от 5000 лв. за ремонтите е участвал и кметът на Минерални бани Мюмюн Искендер.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button