Хасково

Ваксинират срещу заразата по кравите в петък

ИлюстрацияВаксинацията на едрите преживни животни срещу заболяването заразен нодуларен дерматит ще започне в петък от община Димитровград, където са повечето огнища на заразата, съобщи за Haskovo.info началникът на БАБХ-Хасково д-р Георги Станков.

Днес се очаква да бъдат получени 37 500 дози от ваксината. С тях ще се имунизират всички възприемчиви животни в 20-километрова зона около огнищата на заболяването – кръгова ваксинация. Ваксинацията ще се извършва от частно практикуващи ветеринарни лекари.

Досега са констатирани 31 огнища на заразата на територията на общините Димитровград и Хасково, общините Стара Загора, Опан, Раднево и Чирпан, Хаджидимово, Гоце Делчев, Сатовча, Петрич и Сандански, Първомай, Кочериново.

Ваксината, която ще се използва срещу заразния нодуларен дерматит е „жива ваксина“ и според европейското законодателство не се допуска извършването на превантивна имунизация на животните. Ваксинация срещу болестта се прилага след констатиране на заболяването на територията на страната и разрешение от ЕК. Животните придобиват имунитет за 28 дни. Заразният нодуларен дерматит не е опасен за човека.

Прясното месо и месните заготовки от ваксинирани животни ще могат да се реализират само на територията на страната. Месните продукти, преминали обработка, които са произведени от месо, добито от ваксинирани животни ще могат да се реализират само в България, като трябва да са обозначени с идентификационна маркировка „диамант“. Месни продукти в консерви могат да се реализират в други държави членки и трети страни, като се придружават от сертификат по системата TRACES.

Млякото може да се консумира и използва за производството на млечни продукти, след пастьоризация.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button