Регион

Залпово вливане на отпадни води е убило рибата в река Банска

Анализът на всички резултати предполага, че в река Банска най-вероятно по Терс дере залпово са постъпили замърсени отпадъчни води, съобщават от РИОСВ-Хасково след приключването на проверките заради сигнала за умряла риба.

До извършването на проверката изтичането на замърсените води е било прекратено, но заедно с високите температури през периода и началото на лятното маловодие са довели до изчерпване на кислорода и измирането на рибата.

Предвид постъпването на непречистени битови отпадъчни води от населените места покрай реката, замърсяването от малки животновъдни ферми и вливането на води от Северна индустриална зона не може категорично да се докаже източникът на замърсяване.

На 24 юни е извършен повторен оглед, а на 30 юни отново е извършена проверка на р. Банска при с. Каснаково и на Терс дере от експерти от РИОСВ-Хасково, БД ИБР–Пловдив и РЛ-Хасково. Експресните анализи на място са установили високо съдържание на разтворен кислород и в двата пункта. Очаква се състоянието на реката да се нормализира.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button