Хасково

Почетоха руски летец-изпитател за Деня на победата в Хасково

ЛетецЗа 71 г. от победата на Червената армия над Германия бе почетен руският летец-изпитател Борис Евгениевич Мелников (1908 – 1983), погребан в Пловдивските гробища в Хасково.

ЛетецКрай гроба на летеца с 61 полета над обсадения Ленинград се събраха патриоти, русофили, офицери от резерва, фенклуб „Георги Аспарухов – Гунди и Лев Яшин“, дъщерята на Мелников – Елена, неговата внучка дизайнерката Ив Кутти и правнукът Росен Русев.

Мелников е роден в град Саратов и от малък има страст по самолетите. Завършва военното училище в Ленинград и е във Военно-въздушните сили на СССР в продължение на 25 г. Той има и 33 полета с транспортен самолет дълбоко в тила на врага, където доставя оръжие на партизаните.

ЛетецПо-късно Мелников става летец-изпитател, като е летял на над 2000 самолета. През 1941 г. за пръв път лети над България.

Борис Мелников е награждаван 14 пъти с ордени и медали, като най-големият орден – „Ленин“ му е връчен през 1954 г. Отличието, заедно с дневниците на летеца, се съхраняват в Регионалния исторически музей в Хасково.

ЛетецМелников идва в България при дъщеря си Елена, която е омъжена тук.

Край гроба на Борис Мелников имаше слово за ужасите на Втората световна война, която се води на територията на 40 държави и в нея са загинали над 57 милиона души. Присъстващите почетоха паметта на жертвите с минута мълчание.

Кметът на Хасково Добри Беливанов изпрати поздравителни картички до ветераните от Втората Световна война по повод 71 г. от края й, съобщиха от пресслужбата на кметството. Градоначалникът им пожелава да са здрави и да разказват на младите за ужаса на войната за да не се повтори той никога повече.

По традиция днес общината дава тържествен обяд на ветераните от Втората световна война. В Хасково те са 16. Тези които не могат да присъстват в ресторанта ще получат обяда си по домовете.

 Летец  Летец
 Летец  Летец

 

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

8 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Силвия
Силвия
09.05.2016 17:39 17:39

Фашизъм(национал социализма) е равен на Комунизъм (Социализъм)-еднакво престъпни режими и са едно и също нещо…

Анонимен
Анонимен
09.05.2016 20:25 20:25

Силвия,коя си ти да правиш тия квалификации? Засрами се пред паметта на толкова жертви,сведи глава,мръсна гад…

гого марчев
гого марчев
09.05.2016 20:54 20:54

След 1989г в България изплува на повърхноста мръсотията която преди това бе изхвърляна и изтласквана от обществото На власт дойдоха идиоти които като гладни плъхове заръфаха построеното до тогава Тази силвия е вероятно отроче на фашаги или пък е някаква пикла която не е наясно с историата ни Лошото е върхушката ни е ЕВРОГЪЗОЛИЖЕЩА

Боби
Боби
09.05.2016 21:51 21:51

УКРАИНЦИТЕ също са дали много Жертви,и много други Европейски държави- и САЩ–за това Руснаците да не ми се правят на единстенни-те замениха Фашизма с Гаден Комунизъм,-дори направиха Концлагери точно като свойте братя Фашистите…комунистите са братя на фашистите-факт.

КОРЕНЯК
КОРЕНЯК
10.05.2016 9:26 9:26

Боби,простотията и селянията не ходи по гората а по такива като теб,черногледи и …
СССР не нападна Германия а обратното толкова брутално но за слепци като теб е невидимо.Броят на жертвите дадени от СССР от САЩ е несъпоставим.
Та така Бобчо прогледни и не дразни хората или иди в София и сложи цветя на паметника на ХАМЕРИКАНСКИТЕ пилоти който направиха такива като теб затова че навремето са разрушили половината София…

Генчо
Генчо
10.05.2016 17:59 17:59

Комунисти и Фашисти( т. е. -национал социалисти)-целувайте-умрелия за винаги- СеСеСеРе(СССР)=да ви е садко..

gost
gost
10.05.2016 18:59 18:59

Големите комунисти с хикс петици ли с шестици ли са, не знам, ама не са с лади. И децата им са или в Щатите или в Англия, а на нас ни набутват Великата Русия…

губиделников
губиделников
10.05.2016 19:52 19:52

Ами като ви набутват тука Русия не стойте тука бе Сега поне няма запрещение Грабвай раницата и хайде във вашия Рай Силвия бобчо 98 Гост хващайте пътя защо ривете

Back to top button