Хасково

32 хасковски села без лекар, премахват наема за оборудване

ИлюстрацияДа не се дължи наем за ползване на наличното годно движимо медицинско и немедицинско имущество в медицинските и стоматологични кабинети в селските здравни служби предлага Постоянната комисия по здравеопазване, екология и социални дейности при хасковския общински съвет.

Предложението е вкарано за майската сесия като допълнение на Наредбата за началния размер на наемните цени и цени при разпореждане с общинска собственост по реда на Наредбата за управление и разпореждане с общинска собственост.

В мотивацията на вносителя е записано, че заради здравната реформа, обезлюдяването на селата и окаяните условия, все по-малко лекари искат да практикуват там. От 35 села в община Хасково постоянно лекари има само в 3 села, в други 6 лекар ходи по график седмично. Самото оборудване – медицинско и немедицинско, е фактически и морално остаряло и с наема, изплащан месечно през всичките тези години, отдавна е изплатено.

Така съветниците предлагат да отпаднат досегашните наемни цени от 10 лв. месечно за немедицинско оборудване, 20 лв. за медицинско и 30 лв. за стоматологичното.

За сесията на 27 май отново се внася, оттеглената от последното заседание Наредба за получаване и управление на дарения от община Хасково. Вносител е съветникът от „Сряда 7“ Росен Пеянков. Една от промените е, че дарения до 50 000 лв. ще се приемат от кмета на общината без решение на местния парламент, а не както беше първото предложение – до 5000 лв.

Кметът Добри Беливанов внася преработената Наредба за условията и критериите за финансово подпомагане на спортните клубове в общината.

Haskovo.info припомня, че преди месец тя въобще не влезе в дневния ред, заради бурната реакция основно от страна на клубовете, развиващи отборни спортове. Предложението за новата наредба може да прочетете Тук.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button