Хасково

Тройно видеонаблюдение на матурите и в Хасковско

ИлюстрацияВидеонаблюдението ще е един от акцентите в борбата срещу преписвачите на тазгодишните матури, съобщиха за Haskovo.info от Регионалния инспекторат по образованието – Хасково.

Камерите в класните стаи, където ще се провеждат държавните зрелостни изпити вече са насочени по-прецизно. Те ще се наблюдават едновременно от преподаватели и по трима родители във всяко училище, както и от РИО и Министерството на образованието и науката.

Отделно на чиновете ще има листчета с имената на всеки абитуриент.

Няма да има увеличаване на броя на квесторите. И сега те ще са по двама в стая, където ще има от 12 до 15 зрелостника. Квестори ще има и по коридорите. Тяхната роля е да следят за реда след първия час, когато вече абитуриентите имат право да излизат до тоалетна. На последните матури много ясно се виждало на камерите как абитуриенти в първия един час не пишат, а след като се върнат от тоалетна с отговорите започват работа. „Всичко се вижда, въпросът е да искаш да го видиш“, коментира шефът на РИО Иван Панайотов.

Очакванията са тази година да има изненади в борбата срещу преписвачите. Неофициално се коментира, че ще се получават по няколко варианта на теми, по които ще работят зрелостниците в класните стаи в едно училище.

В Хасковско и тази година няма гимназии с монтирани системи за заглушаване на мобилните телефони, причината е, че това не е законно. И сега младежите ще трябва да оставят телефоните си на квесторите, а ако им бъде намерен скрит допълнителен джиесем, това ще бъде считано за опит за преписване.

Панайотов коментира, че преписването ще бъде сведено до минимум с преминаването на матурите в дигитален формат. Подобен тест в следващите години ще бъде направен с част от 10-класниците, а след това и с всички 11 класове.

При малките матури на 7-класниците не се предвиждат засилени мерки срещу преписвачите, защото при тях почти нямало опити за преписване.

Haskovo.info припомня, че 1624 заявиха тази година матура по Български език и литература, а най-много за втората матура са посочили биологията – 573. Във вторник ще станат ясни допуснатите до държавните зрелостни изпити, уточниха от РИО.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

3 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Луд
Луд
16.05.2016 20:56 20:56

Еййй ненормалниции,защо не измислите още глупости

Луда
Луда
16.05.2016 22:48 22:48

Ще измислят, не се бой…

Анонимен
Анонимен
17.05.2016 9:39 9:39

Иванчо,Панайотов когато ти учеше и се явяваше на изпити имаше ли КАМЕРИ?Не стресирайте децата,не слагайте всичко под един знаменател.По този начин отблъсквате децата от е-ще.

Back to top button