Хасково

Владиката освети „Св. Трифон“ на Кенана, вече дариха бетона и варта за църквата в „Орфей“

ОсвещаванеПловдивският митрополит Николай освети на днешния празник на светите равноапостолни Константин и Елена възстановения параклис „Св. Трифон“ на Кенана в Хасково.

ОсвещаванеHaskovo.info припомня, че параклисът е бил действащ дълги години, но през 50-те социалистическата власт го превръща във водохранилище. Преди 9 г. от сдружението „Св. Трифон“ с председател д-р Велислава Джонева започват възстановяването на храма. В инициативата се включват много дарители.

В своята проповед дядо Николай каза, че от всичко най-трудно се строи храм и благодари на дарителите, местната и държавната власт за положените усилия параклисът отново да бъде отворен.

ОсвещаванеСлед освещаването на параклиса владиката огледа недовършената църква „Св. Иван Рилски“ в кв. „Орфей“. Дядо Николай каза, че в сряда очаква проекта на църквата, който да бъде прегледан за каноничните елементи и при нужда осъвременен.

Депутатът Делян Добрев заяви пред Haskovo.info, че предстои църковното настоятелство с председател отец Никола да получи правото за строеж от общинския съвет. Нина Танчева е архитектът, който има грижата за проекта на църквата.

Добрев заяви, че вече има първи дарител, който е осигурил бетона и варта за довършването на храма. Очакват се други благодетели, които да осигурят тухли, желязо и другото необходимо за градежа. От рождения ден на депутата също са събрани около 2000 лв. за храма. След като бъде завършена „Св. Иван Рилски“ ще бъде най-голямата църква в Хасково.

Очакванията на Добрев са строителството да бъде възобновено до няколко месеца.

Освещаване  Освещаване 
 Освещаване  Освещаване
 Освещаване  Освещаване

 

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

4 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Анонимен
Анонимен
21.05.2016 15:06 15:06

Депутатката Евгения Ангелова я приканваме да дари не по малко от 1000000 лева от па.рите на баща си цигарения бос а и нейни лични от корупционите си назначения които извършва

Daritel
Daritel
21.05.2016 15:50 15:50

Областният Станислав какво се е наредил най-отпред, да не би да е направил нещо за параклиса? Когато се събираха пари и се направи параклиса той беше прост склададжия, а сега е голяма работа. Защо не сте снимали дарителите?

недарявамнищо
недарявамнищо
21.05.2016 19:08 19:08

Абе Daritel ти как смогваш да пишеш коментари във всички сайтове бе човек. Направо съм силно впечатлен. ааа ти си копи пейст тц тц тц толкова ли нямаш фантазия на измислиш нещо различно че едно и също пишеш тука и във насково нет. иначе си информиран гледам ама едва ли си сред дарителите. щот си много прост.

бивш симпатизант на герб
бивш симпатизант на герб
22.05.2016 13:58 13:58

малко по смирирени бъдете,не като тия гербажийки на снимките ,нали пехливанова ,или гергана ,,самоизтъквашата ,, общ. съветничка от геб

Back to top button