Хасково

Висши военни за премиерата на „Каймакъ-Чаланъ“ в Хасково

ПремиераВисши военни участваха в представянето на книгата „Каймакъ-Чаланъ“ на Красимир Узунов в голямата зала на НТС в Хасково.

Кметът Добри Беливанов, който има роднина, сражавал се на върха, откри премиерата. Сред гостите бяха началникът на отбраната генерал Константин Попов, адмирал Пламен Манушев, бригаден генерал Явор Матеев, командир на 68-ма бригада „Специални сили“, дептатът Евгения Ангелова, кметът на Карлово д-р Емил Кабаиванов.

ПремиераВ самото начало бе изпълнена песен за Каймак-Чалан, а военнослужещи от 68-ма бригада внесоха знамето на България под звуците на „Повеска“ изпълнена от тръбач.

Узунов заяви, че 289 души от Хасковска околия лежат на Каймак-Чалан. Той каза, че през септември ще излезе втори том на книгата и благодари на над 1000 фамилии, които са се обадили и разказали историите си, свързани с боевете на върха.

„Каймакъ-Чаланъ“ e книга за героизма и безсмъртието на българските герои, участвали в Първата световна война (1914-1918) и в частност в битката, водена през септември-октомври 1916 г. на връх Каймак-Чалан. Според историците тази битка е един от най-драматичните моменти в българската история.

На премиерата бяха изчетени имената на част от загиналите от 11-ти пехотен Сливенски полк. Боевете на върха с височина 2500 метра са се водили 47 дни, като нашите войници са били в пъти по-малко от сръбските. Ежедневно по върха са изстрелвани около 50 000 снаряда, а след края на сраженията той е бил с 10 метра по-нисък.

В края на премиерата Беливанов подари почетен знак на Красимир Узунов.

 

Премиера   Премиера
 Премиера  Премиера

 

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button