Регион

Концерт и рецитал за 88-годишнината на читалището в Спахиево

Празник88-годишнината от основаването на читалище „Христо Ботев 1928“ в минералбанското с. Спахиево бе отбелязана с тържество.

ПразникТо се организира на 4 юни, когато се почете и 140-та годишнина от смъртта на поета-революционер Христо Ботев.

Събирането започна със слово на председателя на читалищното настоятелство Пенка Кирева. То беше посветено на живота, творчеството и подвига на поета и революционера Христо Ботев.

Празник„140 г. изминаха от героичния подвиг на войводата и неговата славна чета. Година след година, безсмъртието на един велик български творец и борец за свободата на родината – Христо Ботев, оживява с могъществото на духа му и от изконната му жажда за свобода. Гениалните му стихове и огнената му публицистика са лек срещу духовната нищета, в която живеем ден за ден.

В продължение на 140 г. като истински войвода той ни сочи пътя и днес, защото за истинския революционер свободата е над всичко, а свободата – това е любовта към родината. Наш синовен дълг е да помним и тачим националните си символи, да съхраняваме заветите на нашите предци, защото за всеки народ се съди и по това как и кого чества и почита и какви духовни ценности пренася през времето към днешния ден“, приветства гостите Кирева.

Организаторите бяха приготвили тениски с лика на Христо Ботев. Сред официалните гости бяха представители на отдел „Култура“ в община Минерални бани, които поднесоха цветя и поздравления към домакините.

В програмата участваха самодейци от всички читалища в общината. Изнесен бе рецитал и драматизация по стихотворението „Пристанала“. Честванията завършиха с концерт на оркестър за народна музика с ръководител Тодор Кожухаров.

Празник  Празник 

 

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

1 коментар
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Анонимен
Анонимен
08.06.2016 13:20 13:20

Браво, нещо хубаво да се напише и в наши дни!!! Дори не съм и вярвал, че в с. Спахиево има читалище, камоли и действащо, пък и така добре изглеждащо!!!
БРАВО!!! Да даде Господ повече такива писания!!!

Back to top button