Регион

И 4-годишни зажънаха ечемика край Странско

ЖътваТазгодишната жътвена кампания бе официално открита в димитровградското с. Странско.

ЖътваЗемлището се обработва от една от най-големите кооперации в региона – „Доверие“ с председател Петко Николов. Въпреки, че жътвата подранява от обичайното с десетина дни се чака добра реколта – по около 500 кг. от декар за ечемика и пшеницата. По думите на Николов изкупвачите все още изчакват и не предлагат цена. Той определи ситуацията като затишие пред буря.

Кооперацията обработва 1300 декара ечемик, 2900 пшеница и 1870 дка. с рапица. Зърното все още е влажно и същинската жътва ще започне от понеделник.

ЖътваРитуалът започна с водосвет и продължи със зажънване на ръка в което се включиха фолклорни групи от местното читалище „Пробуда – 1910“, читалище „Светлина“ от опанското с. Тракия, читалище „П. К. Яворов“ от Чирпан и пенсионерският клуб „Надежда“ от карловското с. Бегунци.

Сред жътварките имаше и много деца и младежи, като най-малките бяха Росица Иванова на 4 годинки от Странско и Габриела Славова на 4 годинки и половина от Стара Загора.

Сред официалните лица, които се включиха в зажънването бяха кметът на Димитровград Иво Димов и директорът на областна дирекция „Земеделие“ Венелин Асенов. Градоначалникът дори подкара модерен комбайн в блок с ечемик.

Ритуалът бе заснет и с дрон от въздуха, а празникът продължи с традиционния Тракийски жътварски събор в селото.

Жътва  Жътва 
 Жътва  Жътва
 Жътва  Жътва
 Жътва  Жътва
 Жътва  Жътва

 

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

1 коментар
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
БАЙ КОЛЛЮ
БАЙ КОЛЛЮ
12.06.2016 15:26 15:26

А СТИГА ДЕМАГОГИИ.! КОЙ ЖЪНИ С КАВРАМИ ?

Back to top button