Хасково

Внесоха в съда обвинителния акт срещу Георги Иванов за затвора

Разрушената сграда на бившия затвор, архивОкръжна прокуратура – Пловдив е внесла днес в Хасковския окръжен съд обвинителен акт срещу бившия кмет на Хасково Георги Иванов за издадена заповед за разрушаване на сграда, обявена за паметник на културата, съобщават от държавното обвинение.

Заповедта е от 14 май миналата година за разрушаване на сградата на бившия затвор в града. Това според обвинението е противозаконно, тъй като сградата е културна ценност, обявена за паметник на културата с историческо значение, със статут на историческа недвижима културна ценност, категория „национално значение“. Сградата е била включена в Списък на историческите паметници в Хасковски окръг, обнародван в Държавен вестник, брой 36 от 1970 г.

Сградата на бившия Хасковски затвор е била построена през 1892 г. за нуждите на затворното дело на Княжество България. През втората половина на 50-те години на миналия век затворът е бил закрит и през 1976 г. част от комплекса бил превърнат в музей, в който до 1990 г. е имало експозиция.

Сградата беше прехвърлена на община Хасково през 2010 година. Впоследствие в актовите книги имотът бил вписан като частна общинска собственост. Въпреки това статутът на сградата не се е променил и тя е останала недвижима културна ценност с категория „национално значение“, установили от прокуратурата. Затова е трябвало издадената от Георги Иванов заповед да бъде съгласувана с Министерството на културата и Националния институт за недвижимо културно наследство.

Предвиденото по закон наказание по повдигнатото обвинение е от 1 до 6 години лишаване от свобода, от 1000 до 5000 лева и лишаване от право да заема определена държавна или обществена длъжност.  

Haskovo.info припомня, че Георги Иванов коментира обвинението си през април. И тогава, както и преди година той заяви, че в община Хасково не е имало документи, че това е паметник на културата. Когато имотите са прехвърлени от военното министерство на кметството в тях е имало и подпис на министъра на културата без да се уточнява, че в парцела има културна ценност. Предназначението на терена е било за жилищно сроителство.

Разследването по делото е било възложена на Пловдивската окръжна прокуратура по разпореждане на главния прокурор Сотир Цацаров.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

2 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Анонимен
Анонимен
15.06.2016 20:49 20:49

И ко …?

димитри
димитри
16.06.2016 6:36 6:36

ВЧЕРА БЕШЕ ВИДОВДЕН! МИШОКА ДОЧАКА ОБВИНЕНИЕТО-СЕГА ДА БЯГА ПРЕЗГЛАВА-УНИЩОЖИ ГРАДА ГАДИНАТА-НА СЪД СЕГА А СЛЕД ТВА И ЗАТВОР!

Back to top button