Регион

Отправиха Молитва за дъжд край Горно Брястово

РитуалУникалният ритуал „Молитва за дъжд“ пресъздадоха осем жени от минералбанското с. Горно Брястово.

Това стана в местността „Градушката Църква“ край вековния дъб и каменния кръг до него.

РитуалВъпреки, че някога е бил езически сега ритуалът е силно повлиян от християнските традиции. Каменният кръг се поръсва със светена вода, пали се тамян, а една от жените държи в ръце икона. Специфичното и уникалното е, че в него участват само жени, извършва се на открито и не присъства свещеник.

След края на молитвите жените си раздават обредни питки и сладкиши. Ритуалът е бил прекъсван досега само за една единствена година и тогава региона около Минерални бани е бил сполетян от силни градушки и безводие, твърдят участничките в него.

Амбициите на организаторките от Горно Брястово е ритуалът вече да се прави публично, в него да се включат и туристи. Това в бъдеще може да се превърне в една от естествените и непокътнати от времето атракции в курортната община Минерални бани.

Ритуал  Ритуал 

 

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button