Хасково

Глобяват и за метенето на липа в Хасково

ИлюстрацияБезразборното бране и метене на липа в Хасково подлежи на санкции, предупреждават от институциите.

Това става след като Haskovo.info писа за масовото метене на липов цвят с прахоляка от тротоарите в областния град, а преди това и за брането и чупенето на клони.

Днес кметът Добри Беливанов издаде заповед, с която се забранява ползването на цвят от липа за стопанска дейност и нанасянето на повреди, нараняване, чупене, кастрене и деформиране на клоните и стъблата на дърветата, разположени на територията на град Хасково и населените места в общината. При неизпълнение на заповедта, нарушителите ще бъдат санкционирани по реда на Наредбата за изграждане и опазване на зелената система на територията и Наредбата за поддържане и опазване на обществения ред, чистотата и общественото имущество. Контрол по изпълнението на заповедта ще извършват звено КОРЗ, отдел „Екология“ и общинска полиция. Миналият уикенд от КОРЗ съобщиха за Haskovo.info, че глобата за чупене на клони е 100 лв.

Също днес от РИОСВ-Хасково напомниха, че е забранено продаването, изкупуването и превозването на билки без позволително. Ползване на лечебни растения в строителните граници на населените места общинска собственост се извършва въз основа на позволително, издадено от кмета на общината след заплащане на съответна такса.

В позволителното са определени видът, количествата, районът и начинът на ползване на лечебните растения. Контролът по ползването на лечебните растения в населените места се осъществяла от кмета на съответната община.

Разрешените количества билки за лични нужди са за корени, луковици, грудки и листа – до 1 кг., за стръкове – до 2 кг., за кори, пъпки и цветове – до 0,5 кг., за семена – до 0,1 кг. и за плодове – до 10 кг.

Изкупуването на билките се извършва в билкозаготвителни пунктове, които задължително обявяват дейността си в РИОСВ и регистрират книга за изкупените, реализираните и налични количества лечебни растения и техния произход по позволително. На територията на РИОСВ – Хасково функционират 10 пункта за изкупуване на билки – в Симеоновград, с. Константиново, Крумовград, Кърджали, Момчилград и пет в Любимец.

Част от ромските фамилии, които тези дни събират липа в областния град заявиха, че им я изкупуват в Димитровград, където явно няма регистриран пункт. По техните думи вечер идвал джип, който взимал чувалите, пълни с липа срещу 2.50 лв. за кг. Едно семейство пък събирало средно по 20 кг. дневно.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button