Хасково

Преименуват училищата и градините в Хасковско, правят обществени съвети

Училищата и градините в Хасковска област предстои да бъдат преименувани. Това бе една от темите на съвещание с всички директори в Дома на учителя по повод влизането в сила на новия Закон за предучилищното и училищното образование.

Средно общообразователните училища (СОУ) стават средни училища (СУ), а ГПЧЕ и ПМГ например – профилирани гимназии и ще имат едно „П“ пред сегашните си имена.

Вече няма да има ОДЗ и ЦДГ, а всички ще са детски градини.

Всичко това изисква промени в документите, с които работят училищата и разходи.

Haskovo.info припомня, че при последната визита в Хасково на председателя на Синдиката на българските учители Янка Такева в края на юни стана ясно, че държавата ще трябва да задели 4 млн. лв. за преименуването на училищата и градините.

Началникът на Регионалния инспекторат по образованието Иван Панайотов обясни пред Haskovo.info, че свидетелствата за завършено образование вече трябва да са с гербов печат и всички училища трябва да го имат. Предстои и сформирането на обществени съвети по училищата, съставени предимно от родители, които ще помагат за тяхната работа и ще контролират дейността, включително и бюджетите им.

Сред новостите е и тази, че ресурсните учители ще могат да се назначават в училищата, а досега бяха към ресурсен център.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

7 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Култура ми Янко
Култура ми Янко
08.07.2016 16:15 16:15

Поредната идиотщина, за която ще се похарчат 4 000 000 лв.
ХВАЛА НА ТАКИВА БУДИТЕЛИ!!!

Недялка
Недялка
08.07.2016 16:31 16:31
Отговор до  Култура ми Янко

Абсолютно вярно е всеки следващ е по-зле. Да видим до кога.

Ученичка
Ученичка
08.07.2016 19:42 19:42
Отговор до  Култура ми Янко

Училищата не разполагат с добра материална база, а и обучението може да бъде многократно подобрено. В такива нещата трябва да се инвестира, а не да добавяме или премахваме буквички от имената на учебните заведения!

Минка
Минка
08.07.2016 17:02 17:02

Че то къдe са директорите? Тука на снимката повечето са учители. Директорита са в отпуска ха ха

АРМЕН ДУДУ
АРМЕН ДУДУ
08.07.2016 19:13 19:13

ЩЕ ПРЕИМЕНУВАМЕ УЧИЛИЩАТА – ЩЕ ДАДЕМ НА УЧИТЕЛИТЕ ПО 1500-2000 ЛВ ЗАПЛАТА – А ТВА ЧЕ УЧЕНИЦИТЕ ИМАЛИ ДВОЙКИ НА МАТУРИТЕ – МНОО ВАЖНО! ВАЖНОТО Е ДА СЕ ХАРЧАТ ДЪРЖАВНИ ПАРИ, ДА СЕ УЧАТ МАНГАЛИТЕ И ДА ОТЧИТАМЕ ДЕЙНОСТ! ЧАЛГАРИЯ НАД ВСИЧКО, КАЗВА ДЖЕНА ИЛИ БЕШЕ ДЖИНА? А ДЖИНО МАЙ БЕШЕ НЕКЪВ АМЕРИКАНСКИ ЦИГАНИН – ЕБАСИ КЕФА-ЕБАСИ НОВИНИТИ!!!

Желев
Желев
09.07.2016 9:00 9:00

Явно слънцето ги е изтресло в главния мозък!По добре да ги “ номерират“ ,а не “ преименуват“! Бързичко и лесничко!

Борислав Михайлов
Борислав Михайлов
13.07.2016 12:56 12:56

Това е поредната глупост от страна на управляващите в сферата на образованието. Те не са никакви професионалисти ,а послушни лакеи на началниците си от София. Занимават се с глупости и сервилничат на всяка необмислена идея идваща от „горе“. В същото време с всячески административни хватки се стремят да не допуснат добри проф.подготвени кадри да станат учители или директори на училища в Хасково.

Back to top button