Хасково

Историци: България е най-милитаризираната държава през Първата световна война

България е най-милитаризираната държава през Първата световна война, заяви доц. д-р Милен Куманов в Хасково.


Той заедно с Десислава Костадинова и Тодор Тодоров са автори на историческата енциклопедия „България в Първата световна война 1914 – 1918 г.“, която бе представена в Регионална библиотека „Христо Смирненски“ след премиерата й в Силистра и Варна.

България се включва във войната с 900 000 армия при 5-6 млн. население. Част от нашите офицери са били с опит в руско-японската война, който го принесли на бойните полета.

Първият сблъсък с реалността за българското правителство пък бил, че за Германия Турция била по-голям приятел. Като грешка историците отчитат и факта, че след разбиването на сръбската армия, нашите войски по заръка на Германия не са я преследвали в гръцко.

Срещата с авторите завърши с крилатата фраза, че историята е учител на народите, но народите не се учат много от историята.

Енциклопедията е издадена в тираж 300, като библиотеката, музеят и Държавният архив ще получат по един екземпляр от нея.

Премиера

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button