Регион

Опит за преврат в Турция, границата частично затворена

Влизането на леки коли през турската граница в България е преустановено около 5:30 часа тази сутрин.

Пропускат се само автобуси, товарни автомобили и тирове.

В посока Турция няма забрана за преминаване, като се пропускат всички, но това става изключително бавно заради трафика от гастарбайтери.

Турция затвори границата си с България заради опита за държавен преврат тази нощ. В него са участвали около 30 турски войници, които вече са предали оръжие, след като са били обградени от въоръжена полиция на площад „Таксим“ в Истанбул, предаде Ройтерс. Над 130 души са арестувани, съобщи Анадолската агенция. Според Ал Джазира в него са участвали 400-500 офицери с чинове полковник и подполковник. Убит е генерал.

Властите уточниха, че ситуацията в страната постепенно се връща под контрол, като в близките часове ще бъде напълно нормализирана. Равносметката според прокуратурата – поне шестима са убити в Истанбул, а 42-ма, 17 от тях полицаи и цивилни – в Анкара.

„В армията ще бъде извършена чистка”, заяви президентът Реджеп Ердоган в реч към народа след завръщането си в Истанбул. Той отбеляза, че „групата метежници, посегнали върху единството на нацията, е получавала указания от главатарите си, живеещи в САЩ”.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button