Археолог сравни змийското светилище край Сърница със Стоунхендж

Любопитно

Змийският древен комплекс край минералнобанското село Сърница има туристически потенциал, сравним с този на Стоухендж във Великобритания. Това е археологическа ценност от световна и европейска величина. Изводите са на археологът проф. Ана Радунчева – специалист по праистория.

„Наподобяващите змии фигури в скалите над с. Сърница категорично са дело на човешка ръка, а не природен феномен. Те образуват нещо като предпазен пръстен срещу непосветените. Обществото на тези хора е било дуално – имало е нещо като светска власт, но истинските управници са били жреците“, заяви на пресконференция проф. Радунчева.

Тя смята, че змийското светилище е част от цяла мрежа от над 250 подобни култови комплекса, пръснати в Родопите. Аналози на изсечените в скалите фигури археоложката вижда в артефактите в Антиохия в Мала Азия. Там също са били открити змийски фигури в различни изображения – женска фигура с глава на змия, както и огромно влечуго на трон. Подобни светилища има в Италия, в Испания и по цялото Средиземноморие.

„Хората, създали този култов комплекс край Сърница, принадлежат към високоразвито общество, изчезнало някъде около 4-тото хилядолетие преди Христа“, смята специалистът.
Според нея през 2000 години небесната сфера се променя и създателите на “Змийския храмов комплекс” са последвали звездите. „Така през определен период те се преселват. Идват от Мала Азия, после, след 2 хилядолетия, отново мигрират на юг, през Гърция към Египет и отново към Мала Азия“, убедена е проф. Радунчева. Според нея става въпрос за високо развито общество от мигрираща раса, която следва очертанията на звездното небе. Били са и изключително добри мореплаватели. За това свидетелстват светилищата на почти всички острови в Средиземно море.

Светилище

Според теорията на проф. Радунчева древните високоразвити мигранти са се омесили с местното население. По-късно тези територии са населявани от траките, които използват някои от светилищата. В по-късна епоха по тези места са изградени християнски църкви. Местата на светилищата не са били удобни за живеене, но са били стратегически във военно отношение и по много от тях са издигнати наблюдателни пунктове и бойни крепости.

По-подробни данни и задълбочени изводи за скалното змийско светилище могат да се направят на есен, когато окапят листата на дърветата и има по-голяма видимост към скалите, както и след съответни проучвания в подножието им.

3 коментара

  • Снимките светилища са на Древните българи и те са първите човеци на земята. Постепенно те заселват цялото земно кълбо и разнасят своята змийска и слънчева духовност по цялата земя. Древнобългарските жреци са били господари и на змиите, и на всички животни и птици. Те са изобразявани със змии в ръцете си. Това се потвърждава и от намерената сребърна плочка на Бога на СебеАза / Себази пак Р Родопите. Змията е символ на Бог Себазийй на духовното просветление на Древните българи.

  • Май, май са почитали „Рептилската раса“, от това което чета, няма друго какво да е 😉

Вашият коментар


Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.